Sto godina samoće

Sto godina samoće - Marquez, Gabriel Garcia | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marquez, Gabriel Garcia
DIMENZIJA
7,72 MB
NAZIV DATOTEKE
Sto godina samoće.pdf
ISBN
6600544832589

OPIS

Mnogo godina kasnije, pred švedskim akademicima koji su mu uručili Nobelovu nagradu za književnost, Gabriel Garcia Marquez (1928.) u lanenom odijelu, s žutom ružom u zapećku, prisjetio se onog davnog poslijepodneva kad je rukopis Sto godina samoće iz lokalnog poštanskog ureda bio poslan nakladniku. Taj roman je Garcia Marquez pisao gotovo pune dvije godine ne obazirući se ni na koga, a ponajmanje, čini se, na vlastitu obitelj. Roman je objavljen 1967. godine i odmah doživio senzacionalan uspjeh i kod publike i kod kritike – prva naklada je iščezla s knjižarskih polica u samo nekoliko dana. Roman ”Sto godina samoće”je uostalom i glavni razlog zašto je Garcia Marquez dobio nagradu Švedske akademije za književnost godine 1982. Mnogo godina kasnije, romanu ”Sto godina samoće”prišivena je oznaka magičnog realizma, iako su čitatelji u Latinskoj Americi taj predivan roman čitali kao najobičniji realistički roman – no to je bio roman koji je na veličanstven način govorio o njima samima, o njihovim obiteljima, ratovima, suzama, mukama i ljubavi. ”Mislim da je ta čudovišna stvarnost zaslužila Nobelovu nagradu” rekao je sam Garcia Marquez na svečanoj dodjeli. Puna četiri desetljeća nakon prvog izdanja, hrvatski čitatelj ima sjajnu priliku da čitajući novo izdanje romana ‘Sto godina samoće”- u novom i izvrsnom prijevodu Nine Lanović – provjeri koliko je Garcia Marquez imao pravo. V.B.Z. PREDSTAVLJA BESTSELERE OPRAH’S BOOK CLUBA

godine. Roman se sastoji od 20 poglavlja koja nemaju naslove, niti su označena brojevima, što podupire autorovu teoriju sjedinjavanja vremena i prostora u jednu točku.

Na čijem kraju će slobodna i suverena austrougarska Hrvatska bljesnuti u Parizu srebrnim štiklama i srebrnom clutch torbicom ... "Sto godina samoće", kritičari tvrde, više je no iti jedan drugi naslov od Drugog svjetskog rata naovamo inspiriralo autore širom svijeta. Otisak Garcíje Márqueza, i magičnog realizma općenito, vidljiv je u literaturi globalno - od "Djece ponoći" Salmana Rushdiea do romana Toni Morrison i pisanja Junota Díaza . Sto godina samoće, Gabriel Garcia Marquez.

POVEZANE KNJIGE