Gonič zmajeva

Gonič zmajeva - Hosseini, Khaled | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hosseini, Khaled
DIMENZIJA
8,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Gonič zmajeva.pdf
ISBN
3209391529830

OPIS

Gonič zmajeva prvi je roman afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, koji je odmah postao uspješnicom, provevši čak 101 tjedan na listi najčitanijih naslova The New York Timesa. Isti nadimak nosi i Hasan, nepismeni afganistanski dječak s nevjerojatnom sposobnošću da predosjeti na koje će mjesto sletjeti papirnati zmaj. Tridesetosmogodišnji Amir, Hasanov najbliži prijatelj, priča o svojem životnom putu koji vodi od Kabula do Pešavara u Pakistanu, te potom do San Francisca. Paralelno uz priču o dječačkom prijateljstvu koje razaraju strah, ljubomora i okrutnost koja nadmašuje čak i onu političku, teče priča o modernom Afganistanu, nevjerojatno nesretnoj zemlji koju je načela sovjetska okupacija a potom dokrajčio talibanski režim. Amirov osjećaj krivice koji ga proganja kad god se sjeti svojeg razorenog grada postaje nepodnošljiv, i kad se vrati da bi spasio Hasanovo siroče, razvija se zaplet koji opčinja i napetošću i osjećajnošću… Gonič zmajeva preveden je na više od četrdeset jezika, a redatelj Marc Forster (Monster’s Ball) i scenarist David Benioff (Troja) oživjeli su na velikom platnu ovu toplu priču o afganistanskom emigrantu. Veći dio filma je na engleskom jeziku, no mnogo je scena na darskom (afganistanski dijalekt farskog, odnosno perzijskog). Postavu filma čine nepoznati glumci porijeklom s Bliskog Istoka koji nam svojom izvanrednom glumom približavaju lica i politički kontekst tragične sudbine Afganistana, a dječaci koji glume mlade Amira i Hasana izuzetno su uvjerljivi i prirodni, te savršeno utjelovljuju dvojicu dječaka različitog etničkog i klasnog podrijetla, kao i njihovo prijateljstvo koje će prerasti u mnogo više. Khaled Hosseini jedan je od najprodavanijih američkih pisaca u 21. stoljeću, a osim po književnim biserima ostat će zapamćen i po humanitarnom radu koji je ostvario kroz svoju fondaciju spašavanjem i utjecanjem na živote nebrojenih ljudi zarobljenih u vihoru ratnih razaranja, korupcije i nasilja. Hosseini je 2006. imenovan za ambasadora dobre volje UNHCR-a.

Tako, kad na kraju odrasli Amir (dojmljivi Khalid Abdalla, terorist iz "Leta 93") simbolično pusti zmaja, nebo više nije onako vedro kao prije. Tmurni se oblaci već naziru na horizontu. Znate li onaj osjećaj kada pročitate neku knjigu i toliko vam se ureže u svaku poru tijela da se ne želite odvajati od nje? Da biste je najradije stavili u nekakvu zaštićenu vitrinu pod ključem kako bi vam ta dragocjenost bila na oku i kako se ne bi oštetila jer je želite što duže posjedovati… Khaled Hosseini - Gonič zmajeva Nakladnik: Algoritam Zagreb 2013.

Bilo je to davno, no shvatio sam da je pogrešno ono što tvrde za prošlost, da se može ... Home Filmovi Gonič zmajeva Gonič zmajeva. The Kite Runner (2008.) Dreamworks Pictures / Blitz film i video.

POVEZANE KNJIGE