Tolkien biografija

Tolkien biografija - White, Michael | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
White, Michael
DIMENZIJA
12,34 MB
NAZIV DATOTEKE
Tolkien biografija.pdf
ISBN
4711143660627

OPIS

Iscrpna i zabavna biografija jednog od najvećih i najutjecajnijih autora književne fantastike 20. stoljeća otkriva čovjeka iza mitologije. Kao dugogodišnjeg obožavatelja, zbunjuje me pretjerano zaštitnički stav službenog ili autoriziranog materijala o profesoru Tolkienu. Objavljena pisma gotovo i ne spominju njegov osobni život. Taj dio njegova života, u koji spada odnos sa suprugom Edith te prijateljstvo sa C. S. Lewisom i nekima od kolega iz društva Inklings, obavijen je velovima tajne. Nijedan autorizirani opis ne propituje Tolkienove unutarnje porive i ne pokušava utvrditi njegove osobne demone. Što je još gore, rijetko se kad istražuju već prihvaćene tvrdnje o njegovim emocijama, motivaciji i mišljenjima. John Ronald Reuel Tolkien je bio, kao što pokazuje ova knjiga, dobar, moralan i čestit čovjek, pouzdan i jako inteligentan, ali nije imao aureolu sveca. Pišući ovu knjigu, nisam se dao u potragu za čudovištima; našao sam samo onakva kakva sam i očekivao, izmišljena. No, kreativni ljudi rijetko kad ne izazivaju napetosti, usprkos svim naporima njihovih zaštitnika da ih prikažu bezgrešnima. Nadam se da istinski obožavatelji ne tragaju samo za jednobojnim slikama svojih junaka. Kao Tolkienov obožavatelj, nadam se da ću vam ovdje pružiti, ako ne raznobojnu sliku, a ono barem pastelne nijanse koje prikazuju živopisnu sliku stvoritelja Međuzemlja, najomiljenijega pisca u povijesti. Michael White Prevela: Radha Rojc Belčec

Čitajući Tolkinovu biografiju saznaćete mnogo toga o nastanku kultnih likova u Tolkinovom imaginarijumu, kao i o samom njegovom životu, privatnom i profesorskom. - Zagreb, 29. studenoga 1957.), bila je hrvatska književnica i novinarka.

Opis - TOLKIEN - biografija. PRILIČNO SAM KASNO u životu došao do Tolkienova djela.

POVEZANE KNJIGE