Tijelom u riječ

Tijelom u riječ - Biga, Vesna | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Biga, Vesna
DIMENZIJA
3,6 MB
NAZIV DATOTEKE
Tijelom u riječ.pdf
ISBN
9045797396072

OPIS

Nova pjesnička knjiga Vesne Bige već u dinamici između naslova i podnaslova (Performans stihom!) krije jasan autopoetički iskaz. Dok tijelo signira karnalno, put u domenu simboličkog sustava, kôda, i riječi kao njegova temeljnog gradbenog elementa, stih – najplemenitija jednadžba riječi – postaje nekom vrstom alatke, instrumenta koji gradi fizičku, materijalnu izvedbu. Njihov se odnos, očekivano, na kraju ispostavlja dijalektičkim, a sinteza – ova intrigantna poema – realizira se prije svega u domeni dobre stare estetike.Pjesnička, ali i izvanpjesnička stvarnost ove knjige kondenzira se u označitelju, u jeziku kao jedinoj kući pjesme. Ta se odmjerena riječ, koja se svim silama trudi da ni u jednom trenutku ne bude prejaka, odmiče od uvriježene figure i suvišne ornamentike te prelijeva u onaj opipljivi svijet, domenu tijela, čineći s njim nerazmrsivo, za subjekt utemeljujuće, a za čitatelja zavodljivo klupko. Proces njegova raspetljavanja – pa, zašto ne, moguće i gordijskoga rješenja – zajamčeni je užitak čitanja; u jednom dahu, kao niz sukcesivnih telegrafskih dojava, ili postupno, fragment po fragment, do same jezgre – pjesničkog Alepha.

Slavi Gospodina, Jeruzaleme, Hvali Boga svoga, Sione! On učvrsti zasune vrata tvojih, blagoslovi u tebi tvoje sinove. On dade mir granicama tvojim, pšenicom te hrani najboljom.

/ Ona bijaše u početku u Boga. / Sve postade po njoj / i bez nje ne postade ništa.

POVEZANE KNJIGE