Črna mati zemla

Črna mati zemla - Novak, Kristian | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Novak, Kristian
DIMENZIJA
5,64 MB
NAZIV DATOTEKE
Črna mati zemla.pdf
ISBN
7751477751709

OPIS

“Črna mati zemla” Kristiana Novaka, djelo je koje je već doživjelo nekoliko stranih izdanja, osvojilo Nagradu T-portala 2013. za roman godine, a kazališna i filmska adaptacija su u tijeku. Kak god da se zeme, ovu knigu nebude zela črna mati zemla. Vrnula nam je veru da se vsi moremo razmeti, od severa do juga. Vrgnuti v stran se kaj ni vredno spomena dumati kak nam je svima v nevoli jednak: če smo z sela, budu nas v kalup deli ili z nas vraga sterali; če smo z grada, budemo se vtoplili bezimeni ili došli na svoju cenu. Dogajanje v kojem jeden cepec išče sebe razmeli smo kak da nam se širša slika kaže: kam god bežal, od sebe pobeči ne moreš. A lažlifcof je i tak preveč na svetu. Ovogodišnji dobitnik nagrade za roman godine je Kristian Novak! IZ OBRAZLOŽENJA ŽIRIJA ZA DODJELU NAGRADE TPORTALA ZA ROMAN GODINE U svakom slučaju, Novak je napisao sjajan roman koji se, unatoč većem opsegu, teško ispušta iz ruku. Osim napete fabule, koja ima i elemente trilera, roman plijeni pažnju i modernim pripovjedačkim prosedeom, koji obilježavaju slobodan rječnik, nerijetko začinjen vulgarizmima, smisao za detalje, sjajne dosjetke, nerijetko na rubu humora, te invektive prema izazovima suvremenosti, a iznad svega uvjerljivi dijalozi, od kojih je većina na lokalnom kajkavskom jeziku. MARIO KOLAR, KOLO Strašna, ma strašno dobra knjiga. DAMIR VUJNOVAC, BOOKMARK

Kristian Novak: Črna mati zemla ... „Črna mati zemla" je kompleksna priča s velikom glumačkom postavom u kojoj su u glavnim ulogama djeca, pa je potrebno znatno više vremena za samo snimanje. Radnja je, osim toga, postavljena u određeno povijesno razdoblje, što sa sobom donosi velike izazove za scenografiju i kostimografiju. 'Črna mati zemla' u ZKM-u ozbiljan je teatar.

roman "Ciganin, ali najljepši" u izdanju Naklade OceanMore. Traže se Međimurci za glumu u filmu 'Črna mati zemla', Novak kaže: Iako su po mentalitetu malo samozatajni, mislim da će se odazvati 'kak se spada' ČETIRI SU DEBITANTSKA HAVC objavio rezultate: 31.800.000 kuna za devet dugometražnih igranih filmova Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube. Roman Kristiana Novaka Črna mati zemla (2013.) pomaknuo je granice u suvremenoj hrvatskoj prozi pažljivom i skladnom strukturom, uvjerljivom psihologizacijom likova i jezičnom slojevitošću, ne samo na dijalektalnoj razini Međimurja, nego i u različitim pripovjednim modusima odraslog i dječjeg protagonista, pisca Matije Dolenčeca. Režija Dore Ruždjak Podolski i dramatizacija ... Črna mati zemla na radiju, platnu i kazališnim daskama.

POVEZANE KNJIGE