Pukovniku nema tko da piše

Pukovniku nema tko da piše - Marquez, Gabriel Garcia | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Marquez, Gabriel Garcia
DIMENZIJA
3,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Pukovniku nema tko da piše.pdf
ISBN
5364086948104

OPIS

Jedan od svojih najvažnijih romana, Pukovniku nema tko da piše, Gabriel García Márquez napisao je sredinom pedesetih godina za svoga boravka u Parizu, gdje je stigao kao novinski dopisnik, a zapravo sa skrivenom željom da studira filmsku umjetnost. No ukidanje novina za koje je radio gurnulo ga je u siromaštvo u vrijeme dok je u tri različite verzije redigirao ovaj kratki roman, koji je vrlo brzo nakon objavljivanja 1961. godine stekao kultni status unutar piščeva opusa. Nakon romanesknog prvijenca Lišće na vjetru (La hojarasca, 1955.), napisana u maniri faulknerovskog barokizma, ovaj drugi García Márquezov roman, njemu ujedno i najdraži, označava korak prema suzdržanosti, sažetosti izričaja, a piščev stil postaje čišći i transparentniji. Priča je to o nepravdi i nasilju u kojoj, za razliku od većine García Márquezovih djela, izostaju elementi magičnoga realizma: već punih pedeset i šest godina, „od završetka posljednjeg građanskog rata“, jedan stari umirovljeni pukovnik svakoga petka odlazi u luku očekujući službeno pismo s odgovorom na njegov zahtjev da ostvari prava koja mu pripadaju za služenje domovini. Dok iščekuje odgovor vlasti, pukovnik svoje dane provodi uz astmatičnu suprugu i jednoga pijetla za borbena natjecanja, jedinu uspomenu što im je ostala od sina…

-1957. i izdana 1961., je priča o siromašnom, umirovljenom pukovniku, veteranu rata, koji se još uvijek nada svojoj mirovini koja mu je obećana prije petneast godina. Ivo Anić: PUKOVNIKU NEMA TKO DA PIŠE Ivo Anić 08:58, 12.Oct 2020 U jednom od svojih najboljih romana „Pukovniku nema tko da piše", Gabriel Garcia Marquez se zajebava sa jednim umirovljenim pukovnikom koji svakog petka odlazi u mjesnu luku očekujući službeno pismo s odgovorom na njegov zahtjev da ostvari prava koja mu MARKES - PUKOVNIKU NEMA TKO DA PIŠE Tvrd povez sa omotom, izdanje Znanje Zagreb 1979, 110 strana, dobro očuvana, ponegde omot oštećen Jedan osta Jedina sličnost fanstastične knjige "Pukovniku nema ko da piše" Gabrijela Garsije Markesa i slučaja kad je nedavno potpukovnik zapucao u Ministarstvu odbrane Crne Gore jeste što se glavni lik iz romana nada ispunjenju obećanja, a i naš pucač se izgledao nadao istom.

Read 1,798 reviews from the world's largest community for readers. Novela, napisana između 1956.

POVEZANE KNJIGE