Knjiga pet prstenova

Knjiga pet prstenova - Musashi, Miyamoto | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Musashi, Miyamoto
DIMENZIJA
7,79 MB
NAZIV DATOTEKE
Knjiga pet prstenova.pdf
ISBN
4212783229664

OPIS

Pravim imenom Shinmen Musashi no Kami Fujiwara no Genshin, potomak je moćnoga klana Harima s otoka Kyushu na jugu Japana. Njegov otac i djed bili su samuraji u službi Shinmen obitelji koja je kontrolirala čitavu provinciju, tako da se može reći da je mali Miyamoto imao solidan ratnički pedigre. Prije sedme godine dobio je prve poduke umjetnosti mačevanja od oca koji je nedugo zatim ubijen. Po vlastitom kazivanju, počeo se boriti u trinaestoj godini, kada je pobijedio znatno starijeg i iskusnijeg ratnika Arima Kiheia, pobornika Shinto ryu stila mačevanja. Od tada, Musashi se borio u oko 60 dvoboja i sudjelovao je u nekoliko ratova (prvi je bila bitka kod Sekigahare, oko 1600. godine gdje se borio kao vojnik pješak). Niti jedan dvoboj nije izgubio, osim jednog duela koji je on sam smatrao porazom jer ga je protivnik uspio dodirnuti mačem. I u tom dvoboju je Musashi zapravo pobijedio… Sve borbe koje je vodio sa pojedincima ili sa manjom skupinom protivnika, sve te pobjede je izborio bokkenom ili drvenim štapovima. Oko 1612. godine je utemeljio svoju školu mačevanja, na koju se i oslanja “Knjiga pet prstenova” (jap. Gorin no sho). Ovo njegovo djelo, nastalo u periodu od 1643. do 1645. godine (1643. godine se povukao u pećinu Reigando), kada je i umro, svojevrsni je vrhunac njegovog pustinjačkog života, provedenog u lutanju i cjeloživotnom usavršavanju na putu mača i borbenih vještina. “Knjiga pet prstenova” zasniva se na taktici, strategiji i filozofiji, a navedenih pet prstenova zapravo su pet elemenata od kojih je, prema budizmu, sačinjen pojavni svijet: zemlja, vatra, voda, vjetar i zrak (ili praznina). Kroz strateške, taktičke i filozofske principe, Musashi objašnjava svoju školu mačevanja nazvanu Niten-ichi, “dva neba kao jedno” odnosno Nito-ichi, “dva mača kao jedan”. Prema njemu, mačevalac bi trebao istodobno koristiti katanu, dugi mač, i wakizashi, kratki mač nalik bodežu.. Ono što će čitatelj ovoga djela primijetiti, jest Musashijeva ozbiljnost i krajnja posvećenost putu mača (i svemu što on predstavlja, borilačko i duhovno prosvjetljenje), koja snažno govori sa svake stranice ove, samo naizgled male knjige. Sagledamo li Musashija u okviru cjelovite japanske kulture (naime, on je poznat i kao umjetnik kaligraf, kipar i arhitekt; zanimljiva japanska paralela svestranosti europskih renesansnih umjetnika, čiji je suvremenik!), riječ je o najboljem primjerku japanske posvećenosti. To se jednostavno očituje u njihovom imenovanju djelatnosti: put borilačkih vještina, put pera (kaligrafija), put čaja i sl. Japanci se jednostavno potpuno posvete onome što rade, i u toj potpunosti i toj usmjerenosti, (nemojte samo misliti na slike Japanaca koji nakon posla ostanu tamo spavati jer su jednostavno premoreni), konkretno potpunoj posvećenosti onome što se trenutno radi, možda i leži put ka prosvjetljenju kojega je Musashi tražio putem mača…

Knjiga je napisana za jedan dan, davne 1645. godine, i do danas je ostala izvor inspiracije mnogim generacijama mačevalaca ... Knjiga "Pet prstenova" je u stvari pravi "evergreen" koji čitatelja ostavlja zamišljenim još dugo nakon što je pročitao knjigu.

Kao i Musaši, Jagju je svoju knjigu o veštinama borenja napisao u poznijem dobu života, nakon mnogo razmišljanja o doživljenim iskustvima. Knjiga porodičnog predanja o umeću ratovanja je kompletirana 1632.

POVEZANE KNJIGE