Argentinski roman

Argentinski roman - Pilsel, Drago | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pilsel, Drago
DIMENZIJA
3,46 MB
NAZIV DATOTEKE
Argentinski roman.pdf
ISBN
2896057488860

OPIS

Biografija o odrastanju u ustaškom okruženju u Argentini danas jednog od najžešćih boraca za ljudska prava u Hrvatskoj. “Drago, do kada ćeš radnim danom glumiti argentinskog borca protiv diktature i biti aktivist za ljudska prava, a vikendom se ponašati kao hrvatski fašist?” Na to pitanje, koje mu je tada postavio argentinski svećenik iz župe u predgrađu Buenos Airesa, sa šesnaest godina mladi Drago Pilsel umio odgovoriti, ali je bitno odredilo njegov život. Drago Pilsel je, dovršavajući ovu knjigu, u ljeto 2013. stajao ispred Titova groba, kamo ga je dovela potreba da kritički pristupi svim činjenicama i mitovima, i da shvati, kako kaže, da mu je trebala biti pružena prilika da kroz vrijeme putuje s lakšom prtljagom. U ovoj će knjizi njegovi djedovi – jedan gestapovac i jedan ustaša – ustupiti prostor tati, Pavelićevu slučajnom tjelohranitelju koji danas, kao mirni Paragvajac, na sve to gleda kao da se dogodilo nekoj drugoj osobi, i mami, zagrebačkoj djevojci koju su protiv njene volje 1955. iščupali iz Jugoslavije da svakog 10. travnja u Buenos Airesu sluša Poglavnikove idiotarije.

Kao što kritičari kažu, iskreno je to svjedočanstvo o preobraćenju onoga kojemu je Pavelićeva slika visila iznad kreveta i koji je preko tjedna u Argentini glumio argentinskog borca protiv diktature, a vikendom se ponašao kao hrvatski … Vaša lokacija: Početna / Proizvodi / Lektira za SŠ / ARGENTINSKI ROMAN. ARGENTINSKI ROMAN.

[Read more…] "Drago, dokad ćeš radnim danom glumiti argentinskog borca protiv diktature i biti aktivist za ljudska prava, a vikendom se ponašati kao hrvatski fašist?" Na to pitanje - koje mi je tada mogao postaviti samo argentinski svećenik iz župe u predgrađu Buenos Airesa (inače, drug i kolega isusovac sadašnjega pape Franje), nedaleko mojega tadašnjeg obiteljskog doma i u blizini ... Argentinski roman naziv je autobiografske knjige Drage Pilsela "o odrastanju u ustaškom okruženju u Argentini" objavljen u izdanju Profila. Kao što kritičari kažu, iskreno je to svjedočanstvo o preobraćenju onoga kojemu je Pavelićeva slika visila iznad kreveta i koji je preko tjedna u Argentini glumio argentinskog borca protiv diktature, a vikendom se ponašao kao hrvatski … Vaša lokacija: Početna / Proizvodi / Lektira za SŠ / ARGENTINSKI ROMAN.

POVEZANE KNJIGE