Kad je bio juli

Kad je bio juli - Bazdulj-Hubijar, Nura | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bazdulj-Hubijar, Nura
DIMENZIJA
5,46 MB
NAZIV DATOTEKE
Kad je bio juli.pdf
ISBN
2557629007824

OPIS

Nagrađeni epistolarni roman o Srebrenici Kad je bio juli Nure Bazdulj-Hubijar, priča je o dječaku Mirzi koji piše pisma mrtvome ocu o događajima iz 1995. u najnezaštićenijoj zaštićenoj zoni suvremenoga svijeta. Pisma ocu, međutim, lako čitamo i kao bolno precizno pismo upućeno Svijetu, koje uvećava dojam o ljudskoj povijesti kao povijesti klanja. Ispod rutinski beživotne i odveć hladne statistike genocida, autorica kreira svijet udaljen od nas, ali nimalo nam tuđ, izazivajući u nama emocije koje nas tiho ometaju kada se raspričaju Mirzina usta – iskrena, djetinja, nevina i valjda zato obavezujuća. Svijet u kojemu živima valja živjeti s mrtvima, u kojemu je ono što je ostalo od života tek miris zgužvane odjeće pobijenih, pokidana lutka, uveli jorgovan ili, jednostavno, puko sjećanje na njega. Upravo čudesna je u ovome, rekli bismo, metafizičkom romanu sveprisutnost mrtvih, ali i snaga humanosti koja nadilazi poznate nam stereotipe o mržnji i oprostu, i kojoj je lako vjerovati. Originalnim jezikom, svojevrsnim križancem istočnobosanskoga idioma i pripovjedačeva privatnog govora, ispisana je iznimna i dirljiva priča, lišena odioznosti i mitomanije. Bez ikakva referentnog okvira, kratki roman Kad je bio juli samosvojan je u izrazu, emancipiran od usporedbi, samostalan i inventivan glas Literature kao odgovor na demone vremena i svijeta koje svjedoči. Primjer onoga najboljega u njoj – kada je ona stvarniji entitet od života, kada nepotkupljivo razotkriva zastrašujuće istine o svijetu i vremenu, kada se čita kao nesvakidašnja sugestija.

No, već je nakon prvih rečenica jasno kako je Bazdulj-Hubijar pronašla svoj put za njezinu literarnu adaptaciju, daleko od svih klasičnih predodžbi o ratnom romanu ili pak šire definiranom ratnom pismu. Kad je bio Juli Jednom kad je bio Juli plakalo je nebo jako, ni sunce nam grijalo nije pustilo se "Kad je bio juli" - TOTALNO razočarenje Za Nuru Bazdulj-Hubijar čula sam i prije. Doduše, iako me nijedna njena knjiga nije dopala ruke, i pored toga što sam, pogotovo prije, čitala mnogo, o Nuri sam uvijek imala neku pozitivnu sliku. Kad je bio grešan je grešno dobar i duhovit ljubavni roman Julie Quinn iz serije o obitelji Bridgerton..

Doduše, iako me nijedna njena knjiga nije dopala ruke, i pored toga što sam, pogotovo prije, čitala mnogo, o Nuri sam uvijek imala neku pozitivnu sliku. Kad je bio grešan je grešno dobar i duhovit ljubavni roman Julie Quinn iz serije o obitelji Bridgerton.. Sve je bilo toliko jednostavnije… Kad je bio grešan.

POVEZANE KNJIGE