Prije kraja

Prije kraja - Sabato, Ernesto | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Sabato, Ernesto
DIMENZIJA
8,21 MB
NAZIV DATOTEKE
Prije kraja.pdf
ISBN
9911745920134

OPIS

Uz Borgesa i Cortazara najveći argentinski pisac predstavlja nam se svojom memoarskom prozomErnesto Sabato – autor Tunela, ponajboljega argentinskoga romana prošloga stoljeća – predstavlja nam se memoarskom prozom u kojoj ispisuje svoje, rekli bismo, zaključne rečenice, knjigom nedvosmislena naslova. Riječ je o svojevrsnom duhovnom, emocionalnom, intelektualnom, etičkom, a prije svega – literarnom testamentu svijetu. Na razmeđi očaja i nade, Sabato nam u toj oporuci otkriva svoj izniman temperament, nesalomljivu upornost, svoju patnju i borbu protiv nepravdi, suosjećanje s najugroženijima, potpunu predanost umjetnosti i neograničenu vjeru u mlade. Pišući o vlastitom nepovjerenju u znanost i njezinom napuštanju, o dvojbama s Bogom, kloniranju i radioaktivnosti, otpadnicima od društva, konzumizmu kao supstituciji raju, Sabato na podlozi egzistencijal-filozofije neumorno zagovara čovjeka u defektnim i posve beznadežnim socijalnim odnosima suvremenoga svijeta. Sjećanje u njega zadobiva status svjedočenja, datog nam u ostavštinu kao duhovni trag vremena. Kritika ne pretjeruje kada tvrdi da Sabato, poput Kafke kraja stoljeća, promatra svijet sa zbunjenošću suvremena čovjeka bačena u njegove grube i zamršene mreže. Njegove riječi u ovoj testamentarnoj ispovijesti zvuče poput molbe i imaju težinu koju daje kraj života, jer samo oni koji će znati živjeti za utopiju, višekratno nam poručuje autor, bit će spremni za završnu borbu, za čovječnost koju smo izgubili.

Prva kineska misija, koju su Kinezi organizirali s Rusima, nikad nije izašla iz Zemljine orbite. Sve tri letjelice još su u srpnju krenule sa Zemlje, a letjelica ... ima li života.

Slovenski košarkaš je najprije zabio tricu za vodstvo Dallasa 107-105 15.8 sekundi prije kraja, a onda je Jaylen Brown donio izjednačenje Bostonu polaganjem nakon čega je uslijedila ... 3:21 minutu prije kraja Škrljevčani su se odvojili na devet poena prednosti, domaćini su serijom 10:0 preokrenuli rezultat, ali je onda Pilepić riješio pitanje pobjednika Premijer liga, 20. kolo... U zadnjoj minuti Patrick Groetzki s krila poravnava na 28:28, ali u zadnjem napadu pet sekundi prije kraja Mate Lekai zabija za 29:28.

POVEZANE KNJIGE