Za Aleksandrom Velikim u srce Azije

Za Aleksandrom Velikim u srce Azije - Boko, Jasen | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Boko, Jasen
DIMENZIJA
7,38 MB
NAZIV DATOTEKE
Za Aleksandrom Velikim u srce Azije.pdf
ISBN
6037746512854

OPIS

ZA ALEKSANDROM VELIKIM U SRCE AZIJE – Zapisi iz zemalja gdje mitovi još živeOn putuje kroz povijest i sadašnjost, promatra kako žive obični ljudi, pokušava otkriti njihov pravi mentalitet i proniknuti u nepoznate slojeve prostora koje je globalizacija učinila prividno poznatima. Kako je globalizacija izgledala nekad i zašto bi se Aleksandra moglo definirati kao prvog svjetskog globalizatora, koliko su slične kulture Europe i Azije, kako se predrasude putovanjima ukidaju, neke su od tema u ovoj knjizi. Prolazeći kroz mjesta i prostore kojima je prije više od 2300 godina prošao taj najveći vojskovođa, autor pokušava shvatiti kakva se osoba krije iza mita, je li doista bio tašti megaloman, što ga je tjeralo da ide dalje te kakvo je sjećanje na njega u tom prostoru gdje mitovi još žive. Boko se na svom putu kroz Grčku, Tursku, Iran, Afganistan, Uzbekistan i Egipat ponaša poput stanovnika tih zemalja: putuje lokalnim prijevozom, spava u hotelima koje stanovnici smatraju pristojnima, a Europljanima su ispod standarada prihvatljivosti, razgovara i pije čaj sa svakim tko želi komunicirati. Tako nastaju zabavne, ponekad sjetne i tužne priče, a čak i po život opasne o ljudima koji se nakon sedamdesetak godina sjećaju jezika svojih djedova, o onima koji mogu nabaviti gotovo svaku sitnicu koja vam zatreba, o onima koji žele otići iz svoje zemlje, o onima koji se hvale svojim zapadnjačkim načinom života, o onima koji bi rado zamijenili grobnicu za mercedes. Autor će na ulici popiti čaj s prodavačima rabljenih cipela, susresti mudžahedine i doznati zašto Uzbekistanci djecu prave četvrkom. Ipak, najzabavniji su susreti u taksijima, na granicima i u veleposlanstvima. Uvjeren kako postoji svjetska zavjera protiv njega, on te susrete doživljava kao teške drame ili urnebesne komedije. Ovaj put Boko ne putuje sam. Plavokosa i plavooka arheologinja Nikolina izazivat će veliko zanimanje stanovnika na tom putu i potaknut će ih na razgovor o slobodama, pravima, položaju i ulozi žena u muslimanskom svijetu te autoru otkriti neke prednosti putovanja u dvoje.

Jasen Boko: U sklopu Interlibera na Profilovom je štandu promovirana nova knjiga Jasena Boke 'Za Aleksandrom Velikim u srce Azije' (Zapisi iz zemalja gdje mitovi još žive) Knjigu koja je posljednji dio trilogije na čija su prva dva dijela 'Na Putu svile' i 'Tragovima Odiseja' odlično reagirali i publika i kritika, a potonja je nagrađena Kiklopom za ... Posebnu je njihovu pozornost privukla njegova suputnica Nikolina Uroda, arheologinja i što je najvažnije - Biograjka, koja je s putopiscem krenula iz Makedonije, pa preko Turske, Irana i Afganistana, sve do Uzbekistana, što je postalo sastavnim dijelom Bokove knjige „Za Aleksandrom Velikim - U srcu Azije". Nakon hvaljenih i uspješnih putopisa Na putu svile i Tragovima Odiseja Jasen Boko uputio se još jednom na tematsko putovanje u Aziju, u potragu za Aleksandrom Velikim. Iako je Aleksandar na svoj pohod u osvajanje svijeta krenuo iz Pele, glavnog grada nekadašnjeg Makedonskog Kraljevsva koja se danas nalazi na sjeveru Grčke, Boko je odlučio ... „Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" Predavanje Jasena Boke kao uvod u ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige u našoj knjižnici.

U Turskoj je naišao na vlasnika restorana čiji je pradjed pobjegao iz Bosne i svi su kroz generacije učili bosanski) Splitska promocija knjige "Za Aleksandrom Velikim u srce Azije" održat će se u petak, 28. studenoga u 20 sati u restoranu-kavani Bajamonti (Trg Republike 1).

POVEZANE KNJIGE