Užitak gledanja – zapisi o svjetskom filmu

Užitak gledanja – zapisi o svjetskom filmu - Tomić, Živorad | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tomić, Živorad
DIMENZIJA
3,53 MB
NAZIV DATOTEKE
Užitak gledanja – zapisi o svjetskom filmu.pdf
ISBN
4368024748258

OPIS

Izabiranje nečijih radova razasutih u tisku, a da bi se pojavili ukoričeni u knjigu i time stekli veću trajnost, uvijek je nezahvalan posao jer nužno izostavlja mnoge radove koji imaju svoje poklonike, i uvijek potiče pitanja opravdanosti načinjenog izbora. U slučaju Živorada Tomića nezahvalnost je tog posla došla do osobita izražaja ne samo zbog vrsnoće, već i duljine mnogih njegovih tekstova, a oni su često i kao kritike bili znatno duljih od sličnih prigodnica, pa ih ovdje ima tek četrdesetak. Naravno, u cijeloj je toj priči bolje prošao urednik, bez obzira na spomenuti problem samog izbora, jer je dok je birao mogao ili morao pročitati znatno više Tomićevih tekstova i sukladno tome uživati znatno više od čitatelja ove knjige. Ipak, s druge strane ni čitatelji ne bi trebali biti uskraćeni, jer su tekstovi što slijede, iako tek brojčano zanemariv dio Tomićeva kritičarsko-esejističkog opusa, ipak umnogome reprezentativni za taj opus, za Tomićev stil, kao i za njegova poetička stajališta. Potpisniku je ovih redaka, ujedno i krivcu ovog izbora, ponajveć žao što je, ograničen prostorom, ispustio počesto briljantne Tomićeve osvrte na klasične američke filmove i redatelje, objavljivane u televizijskom prilogu Slobodne Dalmacije osamdesetih godina XX. st., ali kao opravdanje mu može poslužiti da u njima vidi naziranje jedne zasebne cjeline, moguće nove knjige, osobne, fragmentarne (u onom najboljem, istodobno ležernom i lucidnom smislu te riječi) povijesti filma, što se može shvatiti i kao poziv izdavačima.

Još je strašnije što se sve to doživljava kroz perspektivu 12-godišnjeg Florije, dječaka koji slučajno nađe pušku i pridruži ... Što se tiče novijih ruskih filmova o Drugom svjetskom ratu, Rogožkinova "Kukavica" vjerojatno je najbolja (film "Svoji" Dmitrija Meshijeva iz 2004. također vrijedi pogledati).

No s početkom kinematografije, redatelji i scenaristi su došli na svoje Premda postoji nekoliko kvalitetnih definicija ratnog filma, ona redatelja Sama Fullera nam je najviše zapela za oko. Fuller je ratni ... Aukcije, www.stripovi.com, Stripovi, Bonelli, Bande desinee, manga, comics Živorad Tomić, 2007, Užitak gledanja: zapisi o svjetskom filmu, Zagreb: Hrvatsko društvo filmskih kritičara i V.B.Z., ISBN 978-953-201-731-1 UDK: 791.32.072.3-051Tomić, Ž.(049.3) Recenzija knjige izabranih tekstova jednog od najuglednijih filmskih kritičara starije generacije, Živodara Tomića. Damir Radić: Entuzijastični i artikulirani erudit - i kada griješi (Živorad Tomić, Užitak gledanja: zapisi o svjetskom filmu, 2007) Josip Grozdanić: Velika sestra te gleda (Hrvoje Turković, Narav televizije, 2008) Asaf Džanić: Panoramski pogled na animaciju (Midhat Ajanović, Karikatura i pokret: devet ogleda o crtanom filmu, 2008) Tomi}, U`itak gledanja: zapisi o svjetskom filmu, 2007) 138 Josip Grozdani}: Velika sestra te gleda (Hrvoje Turkovi}, Narav televizije, 2008) 143 Asaf D`ani}: Panoramski pogled na animaciju (Midhat Ajanovi}, Karikatura i pokret: devet ogleda o crtanom filmu, 2008) 147 LJETOPISOV LJETOPIS Filmografija kinorepertoara (Kre{imir Ko{uti}) 150 omogućuje djeci jedinstveni užitak gledanja filmova na velikom platnu, ona otvara prostor za dijalog o brojnim temama, upoznaje nas s novim svjetovima, potiče nas na preispitivanje našeg viđenja i razumijevanja svije-ta, na izražavanje stavova, mišljenja i opažanja putem filmskog medija.

POVEZANE KNJIGE