Funkcijska anatomija lokomotornog sustava

Funkcijska anatomija lokomotornog sustava - Keros, Predrag | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Keros, Predrag
DIMENZIJA
6,48 MB
NAZIV DATOTEKE
Funkcijska anatomija lokomotornog sustava.pdf
ISBN
2423000394575

OPIS

Nekoć davno, u osvit prapovijesti, prva su se čovjekolika bića (hominidi) osovila na dvije noge. Ustrojstvo njihova kostura i mišićnoga sustava, prvobitno namijenjeno održavanju tijela u vodoravnu položaju, moralo se potom prilagođavati mnoštvu mijena uzrokovanih uspravljanjem tijela. Milijunima je godina trajao razvoj do današnjega čovjeka (bipeda) kojemu je uporište na nogama, a ruke oslobođene u oruđe za obavljanje mnogobrojnih djelatnosti. Tomu unatoč do danas se naše tijelo i napose pokretački sustav još uvijek nisu potpuno uskladili s promijenjenim uvjetima suprotstavljanja sili teži, te djelovanjima razmjerno golemih opterećenja i naprezanja. Stoga u suvremenih ljudi redovito nalazimo mnogobrojne, tzv. ortostatske poremećaje pa i bolesna stanja. Gotovo da nema čovjeka koji barem jedanput u životu nije iskusio tegobe zbog različitih oštećenja pokretačkoga sustava. Brojna su, dakako, i medicinska područja – od anatomije i patologije, biomehanike i kineziologije do ortopedije, kirurgije i traumatologije, neurologije i neurokirurgije, rentgenologije, sportske medicine, fizijatrije, rehabilitacije i balneologije, fizioterapije i defektologije, radne terapije – stručnjaci kojih uz liječnike opće i obiteljske medicine, te medicine rada nastoje ublažiti tegobe i otkloniti poremećaje. Svim tim zdravstvenim djelatnicima, a ponajprije studentima medicine i Zdravstvenoga veleučilišta namijenjena je ova knjiga. U novo, II. izdanje knjige uvrštene su manje dopune pojedinim poglavljima, a pridodana su i dva u cijelosti nova poglavlja. Poglavlje o analizi hoda u čovjeka, i to prvenstveno u smislu značenja analize hoda radi dijagnostike poremećaja cjelokupnoga lokomotornog sustava, što će biti osobito važno i za medicinare i za kineziologe. Autor toga novog poglavlja je Nikolino Žura, koji nam je zdušno pomagao i u pripremanju I. izdanja knjige i koji je, među inim, u tom izdanju izradio opsežno kazalo pojmova. Temelje radiološke anatomije u smislu prikaza mogućnosti najnovijih tehnologija (MRI) u prikazu anatomskih struktura, poglavito zglobova, obradio je prof. dr. sc. Igor Borić, eminentni radiolog specijaliziran za lokomotorni sustav i sportske ozljede, s kojim me veže ne samo dugogodišnja suradnja već i prijateljstvo.

Poluge su fizički posmatrano kruta t ij ela, tj. t ij ela koja se ne deformišu pod dejstvom sile. (preuzeto iz: Keros P.

i Pećina M. Funkcijska anatomija lokomotornog sustava.

POVEZANE KNJIGE