Blijedi jahač

Blijedi jahač - Spinney, Laura | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Spinney, Laura
DIMENZIJA
7,15 MB
NAZIV DATOTEKE
Blijedi jahač.pdf
ISBN
1723888393357

OPIS

Kako je španjolska gripa1918. godine promijenila svijet Godine 1918. Italoamerikanci iz New Yorka, Jupici s Aljaske i Perzijanci iz Mashhada nisu imali ništa zajedničko osim virusa koji je izazvao najtežu pandemiju modernog doba i presudno utjecao na svjetsku povijest dvadesetog stoljeća. Španjolska gripa, najstrašnija epidemija koja je u tri smrtonosna vala poharala svijet između ožujka 1918. i ožujka 1920. godine, prouzročila je jednu od najvećih katastrofa u povijesti čovječanstva. Zarazila je trećinu svjetskog stanovništva i pritom nije birala žrtve: od siromašnih useljenika u New Yorku preko španjolskoga kralja Alfonsa XIII., književnika Franza Kafke, indijskog narodnog vođe Mahatme Gandhija do američkog predsjednika Thomasa Woodrowa Wilsona. Iako je odnijela između pedeset i sto milijuna ljudskih života, možda više nego Prvi i Drugi svjetski rat zajedno, u našoj su kolektivnoj svijesti pandemija španjolske gripe i Prvi svjetski rat sjedinjeni događaji pa se tako taj kolosalni gubitak ljudskih života uzrokovan epidemijom pripisuje Prvom svjetskom ratu. Ugledna britanska znanstvena novinarka Laura Spinney u Blijedom jahaču bavi se španjolskom gripom iz jedne sasvim drukčije perspektive, kombinirajući priče preživjelih s najnovijim znanstvenim istraživanjima iz područja povijesti, medicine (virologije, epidemiologije i psihijatrije) i ekonomije. Precizno i detaljno istražuje i analizira razmjere katastrofe koju je španjolska gripa izazvala u svijetu pokazujući kako se posljedice te pandemije, koja je zahvatila područja od Aljaske i Brazila preko Kine, Irana i Španjolske do Južne i Sjeverne Amerike i Rusije – a nije zaobišla ni Hrvatsku, osjećaju još i danas u svim sferama ljudskog života.

godine promijenila svijet Godine 1918. Italoamerikanci iz New Yorka, Jupici s Aljaske i Perzijanci iz Mashhada nisu imali ništa zajedničko osim virusa ... Blijedi jahač prijevod u rječniku hrvatski - talijanski u Glosbe, online rječnik, besplatno.

Iz današnje prespektive događaja koji su obilježili 2020., mogu samo reći jednu stvar: Pandemije su se događale, događat će se, ali ljudi i ljudska glupost ... Blijedi jahač Žanr: Klasika, Western Režiser: Clint Eastwood Glumci: Carrie Snodgress, Christopher Penn, Clint Eastwood, Michael Moriarty, Richard Dysart, Richard Kiel, Sydney Penny Godina izdanja: 1985.g. Trajanje:116.min Naselje siromašnih kopača zlata uništavaju plaćenici velike tvrtke koja ima svoje planove sa zemljištem na kojem navodno ima zlata.Nitokuda stiže 'blijedi jahač ... Blijedi jahač - drugi jezici.

POVEZANE KNJIGE