Knjiga o jugu

Knjiga o jugu - Pavičić, Jurica | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Pavičić, Jurica
DIMENZIJA
10,83 MB
NAZIV DATOTEKE
Knjiga o jugu.pdf
ISBN
2996459201038

OPIS

Živimo li mi Mediteranci u svojim zavičajima ili u „destinacijama“? Imamo li svoje živote ili je naš život grandiozni igrokaz kojem se u listopadu razmontiraju kulise, skupa s crkvicama, lođama i kavanama? Postoji li doista to mjesto koje se zove Mediteran? Knjiga o jugu Jurice Pavičića, našeg ponajboljeg kroničara i kritičara mediteranskog juga, nije priča o mitskoj utopiji gdje se živi vječno, neopterećeno ljeto. U nizu sjajnih eseja kojima tematizira hrvatski, srednjoeuropski i sveeuropski jug, odnosno Dalmaciju, Jadran i Mediteran, Pavičić se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, prostorom ubrzane gentrifikacije i industrijski opustošenim prostorom, isključenim iz progresa i osuđenim na stalne početke iznova. Izbacujući iz narativa stereotipne turističke slike, u ovim se tekstovima autor bavi jadranskom antropologijom od kulturne povijesti bure preko trajekata pa do vikendica. Njegove su teme zdanja koja govore o novijoj povijesti kao što je tučepski Hotel Jadran i projekt Skopje 2014, zatim zajednička industrijska povijest na primjerima Jugoplastike i Dalmatinke, ali i neke od prosvjetiteljskih figura dalmatinskog 20. stoljeća, kao što su Dika Marjanović Radica i Tomislav Ivić. Možda i najintimnija knjiga koju je Pavičić dosad objavio, Knjiga o jugu donosi nekoliko autobiografskih eseja u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka.

lipnja 2019. - 15:13 Knjiga o jugu Tekstualna građa, tiskana .

stoljeća oblikovale sudbine njega i njegovih predaka. "Crvena voda" je djelo koje se proteže tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih pa do ... Službena stranica Jurice Pavičića - knjige / proza, publicistika; film, tv, kazalište Kultura 'Knjiga o jugu' 'Divlja naselja, prevrnuti kontejneri, crne jame i Kerum': splitski novinar piše o današnjoj sceni u gradu, priznaje da ni 80-ih nije bilo tako bajno, evo kako bi 'ispravio' turizam Piše Siniša Kekez Jurica Pavičić, novinar, pisac i sveučilišni predavač, jedan od najboljih analitičara hrvatske, splitske i dalmatinske zbilje s gotovo tridesetogodišnjim ... Knjiga o Hrvatima na jugu… stu.

POVEZANE KNJIGE