Kod nas u Auschwitzu

Kod nas u Auschwitzu - Borowski, Tadeusz | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Borowski, Tadeusz
DIMENZIJA
8,33 MB
NAZIV DATOTEKE
Kod nas u Auschwitzu.pdf
ISBN
2114943247264

OPIS

„Mislim da čovjek uvijek iznova pronalazi čovjeka – kroz ljubav.I da je to najvažnija i najtrajnija stvar u ljudskom životu.”Kod nas u Auschwitzu zbirka je izabranih priča poljskog autora Tadeusza Borowskog (1922. – 1951.) inspiriranih njegovim zatvoreničkim iskustvom u nacističkim koncentracijskim logorima Auschwitz i Dachau za Drugog svjetskog rata. Iako je poživio samo 28 godina i za sobom ostavio kvantitativno ne odveć velik književni opus, Tadeusz Borowski do danas je ostao jedinstvena pojava u poljskoj književnosti. Unatoč tome, djelo ovog istinskog književnog velikana kod nas je ostalo gotovo potpuno nepoznato. U svojoj provokativnoj i okrutnoj prozi, lišenoj svakog moraliziranja i politikantstva, Borowski iz perspektive hladnog i bezdušnog promatrača, logoraša Tadeka, opisuje svijet pukog preživljavanja u logoru smrti. Pritom se najviše usredotočio na ono što je smatrao najsotonskijom, istinski tragičnom stranom tog mjesta potpune degradacije svih ljudskih vrijednosti – zločinom logike koju je totalitarni sustav doveo do savršenstva, do stupnja dotad neviđenog u povijesti – na silovanje ljudskosti žrtava, prisiljavanje na pokornost po cijenu života, svjesno i proračunato huškanje čovjeka na čovjeka… Objavljene neposredno nakon Drugog svjetskog rata, izazvavši velik šok i prijepore u poslijeratnoj poljskoj javnosti zbog navodnog nihilizma i pomanjkanja vjere u čovjeka, kratke priče Tadeusza Borowskog danas se općenito smatraju remek-djelom svjetske književnosti.

Kod nas u Auschwitzu EBOOK Tooltip. Ebooks kunnen worden gelezen op uw computer en op daarvoor geschikte e-readers. „U nas w Auschwitzu" to opowiadanie, w którym Tadeusz Borowski przedstawia człowieka zlagrowanego.

Komemoracija se održala pred rampom koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, pred koju su... Kod nas u Auschwitzu. „Mislim da čovjek uvijek iznova pronalazi čovjeka - kroz ljubav.I da je to najvažnija i najtrajnija stvar u ljudskom životu."Kod...

POVEZANE KNJIGE