Antigona, Kralj Edip

Antigona, Kralj Edip - Sofoklo | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Sofoklo
DIMENZIJA
12,51 MB
NAZIV DATOTEKE
Antigona, Kralj Edip.pdf
ISBN
4757183676675

OPIS

Kralj Edip” najpoznatija je i najslavnija grčka tragedija, prvi put izvedena oko 429. g. pr. Kr. Pripada ciklusu triju tebanskih drama, kojem još pripadaju drame “Edip na Kolonu” i “Antigona“. Smisao tragedije svodi se na snažan kontrast osjećaja koje proživljava Edip. Na početku tragedije on je slavni kralj, hvaljen u narodu, pošten, empatičan i utjecajan. Kako se dramska radnja zapliće, odnosno kako se otkriva istina, Edipov lik gradira prema negativnim osjećajima srama, jada, očaja i potpunog uništenja u sljepoći i progonstvu iz zemlje. Stoga mnogi “Kralja Edipa” smatraju tragedijom sudbine, jer je u središtu lik koji se bezuspješno bori protiv onoga što mu je sudbina namijenila te se na kraju potpuno poražen predaje naumu sudbine. Radnja ove drame, odnosno Edipovo izgnanstvo iz Tebe i povratak u rodni kraj, nastavlja se u drugoj Sofoklovoj tebanskoj drami “Edip na Kolonu”. Tragedija “Antigona” posljednja je u u tebanskom ciklusu. Na taj način Sofoklo povezuje tragedije “Kralj Edip”, “Edip na Kolonu” i “Antigonu”, zbog čega ih se često pogrešno naziva trilogijom.

KRATAK SADRŽAJ: Radnja je ovog djela usko vezena s dramom "Kralj Edip". U njemu se (između ostalog) opisuje sukob Edipovih sinova.

Na taj način Sofoklo povezuje tragedije Kralj Edip, Edip na Kolonu i Antigonu, zbog čega ih se često pogrešno naziva trilogijom. 👉 ZA VIŠU OCJENU! Iako je Antigona grupirana zajedno s djelima Kralj Edip i Edip na Kolonu kao trilogija (koja se ponekad naziva i Tebanska predstava ili Edipova trilogija), ova tri djela zapravo uopće nisu napisana kao trilogija.

POVEZANE KNJIGE