Za svijet bez siromaštva

Za svijet bez siromaštva - Yunus, Muhammed | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Yunus, Muhammed
DIMENZIJA
7,28 MB
NAZIV DATOTEKE
Za svijet bez siromaštva.pdf
ISBN
6706107074614

OPIS

Siromaštvo je prijetnja miru. – Iz govora Muhammada Yunusa prilikom dodjele Nobelove nagradeŠto bi se dogodilo kada bi se u okviru slobodnog tržišta stvorili uvjeti za rješavanje problema siromaštva, gladi i nejednakosti? Nekima se to čini nemoguće. Međutim, nobelovac Muhammad Yunus, profesor ekonomije iz Bangladeša, jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta, upravo to i čini. Kao osnivač Banke Grameen (u prijevodu s bengalskoga banka za siromašne), Yunus je uveo kreditne linije za siromašne – tzv. mikrokredite. Taj inovativni bankarski program, namijenjen uglavnom siromašnim ženama, temelji se na malenim zajmovima, često ne višim od 25 dolara. Ti zajmovi omogućuju siromašnim zajmoprimcima da pokrenu vlastite poslove i spase obitelji od siromaštva. U posljednjih tridesetak godina koncept mikrokredita proširio se u više od stotinu siromašnih zemalja i zemalja u razvoju, a mikrokrediti su pomogli milijunima najsiromašnijih obitelji. U knjizi Za svijet bez siromaštva, Yunus prvi put iznosi i zamisao o socijalnom poduzeću – potpuno novom načinu korištenja kreativne energije poslovanja kojim se rješavaju problemi poput siromaštva, zagađenja okoliša, neprimjerene zdravstvene skrbi, nedostatka obrazovanja… U ovoj knjizi on opisuje kako je zajedno s najvećim vizionarima među poslovnim vođama osnovao prvo socijalno poduzeće u kapitalističkom svijetu: kako je s francuskom tvrtkom Danone pokrenuo proizvodnju jeftinog ali hranjivog jogurta za pothranjenu bangladešku djecu, zatim kako je izgradio kliniku za očne bolesti koja je tisuće siromaha spasila od sljepoće… Knjiga nudi pogled na fascinantnu budućnost koju Yunus predviđa za planet koji će u jednom novom, humanijem modelu kapitalizma biti preobražen djelovanjem brojnih socijalnih poduzeća. Socijalno poduzeće povezuje interese korporacija s gospodarskim razvojem na dosad neisproban način… Yunus ne poziva na rušenje kapitalizma; naprotiv, on poziva na njegovo prosvjećivanje. Sheri Prasso, časopis Fortune Muhammad Yunus praktični je vizionar koji je poboljšao kvalitetu života milijunima ljudi u svom rodnom Bangladešu i u drugim dijelovima svijeta. Los Angeles Times

Kao osnivač Banke Grameen (u prijevodu… Za svijet bez siromaštva Izvori: Vjesnik, Večernji List, Metro, Slobodna Dalmacija Uz postojeći, tradicionalni oblik kapitalizma i financiranje po principima slobodne ekonomije u svijetu postoji i drugi, komplementarni način poslovanja, čiji je temelj nesebičnost davanja, doprinos društvu i pojedincima, te socijalno osjetljivo djelovanje na globalnoj razini. Stvorimo svijet bez siromaštva i socijalne isključenosti! Autor: Hina Utorak, 17. listopada 2017.

godine na 836 miliona 2015. godine - broj onih koji se bore da zadovolje najosnovnije […] Iskorenjivanje siromaštva u svim oblicima i dalje je jedan od najvećih izazova s kojim se čovečanstvo suočava.

POVEZANE KNJIGE