Nasumičnosti

Nasumičnosti - Smith, Ali | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Smith, Ali
DIMENZIJA
12,78 MB
NAZIV DATOTEKE
Nasumičnosti.pdf
ISBN
9058288885088

OPIS

Dobitnik ugledne britanske nagrade Whitbread za najbolji roman 2005. godine sada i u hrvatskom prijevoduTreći roman škotske spisateljice Ali Smith (1962) ”Nasumičnosti” počinje kao priča o dvanaestogodišnjoj Astrid koja se na ljetnim praznicima u mirnom Norfolku dosađuje u društvu mame Eve, očuha Michaela i starijeg brata Magnusa, sve dok se u obiteljski život ne umiješa zagonetna žena koja, zavodeći tinejdžera Magnusa, istovremeno i uznemiruje i obogaćuje živote već potonulih članova obitelji Smart, koliko god oni, svatko na svoj način, bježali od te realnosti. ”Nasumičnosti” su, po mnogo čemu, nesvakidašnji roman – Ali Smith se, u tradiciji velikih otočkih romana, bavi se seroiznim temama – iluzijama stvarnosti, prirodom istine, ulogom vjere i napuklinama zajedništva. Ujedno, ”Nasumičnosti” su prelijepo napisan roman koji plijeni pažnju i veličanstvenim stilom i odvažnim inovativnim korištenjem slobodnog stila pripovijedanja koji autorici omogućuje upliv u svjetove njezinih likova koji neprestano žive u svojim glavama, ne spoznajući nikada u potpunosti realnost vanjskog svijeta. ”Nasumičnosti” Ali Smith dosada je najuspješniji njezin roman – nagrađen je jednom od najutjecajnijih britanskih književnih nagrada – Whitbread za najbolji roman 2005. godine, a također bio je i jedan od najozbiljnijih kandidata za nagradu Man Booker. U sjajnom prijevodu Petra Vujačića hrvatski čitatelji pak dobiva nesvakidašnju priliku da pročita ovo izvrsno književno djelo istodobno kad i čitatelji u Velikoj Britaniji.

Smisao je u tome da stvari kad se mijenjaju, nastoje ostati u blizini točke prosjeka, pa se raspoređuju oko tog prosjeka po glatkoj, zvonolikoj krivulji. Gaussova, ili normalna krivulja je unimodalna, ima oblik zvona i proteže se od - do. nasumičnosti oplodnje (64 megamilijuna mogućnosti) samog crossing-overa; Budući da proizlazi iz križanja, heterozis ne predstavlja oblik mutacije.

No, kada bi bila takva ona nikada ne bi mogla uspjeti. Ona mora biti neslučajna, namjerna, to je narav prirodne selekcije. Velika rasprostranjenost šljunka nije po svačijem ukusu.

POVEZANE KNJIGE