Dok ljuštim luk

Dok ljuštim luk - Grass, Gunter | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Grass, Gunter
DIMENZIJA
7,71 MB
NAZIV DATOTEKE
Dok ljuštim luk.pdf
ISBN
7032370047807

OPIS

Autobiografija slavnog Nobelovca sada i na hrvatskom. Nikada nitko ne bi razotkrio esesovsku prošlost Güntera Grassa da on sam to nije učinio. Pisac će sljedeće godine navršiti osamdesetu pa njegovo priznanje ne može imati nikakvu praktičnu svrhu. Grass je ateist, radikalni i nepokajani, i posve je sigurno da nije progovorio da bi zatražio finalni oprost grijeha. Njegovi razlozi su načelne prirode, kao i uvijek kada bi reagirao na društvene teme. Premda javno otkriva koliko ga boli način na koji ga po priznanju čereče, čini se da je, ipak, u svakome trenutku svjestan svoje veličine. To je još jedna važna sličnost s Thomasom Mannom, kako u književnome, tako i u životnom smislu. Mann je bio svjestan svoje veličine i onda kada je cijelu Njemačku imao protiv sebe. Njemačka je tada bila sramota Thomasa Manna, a on je bio veći od nje. Danas je svoju sramotu Günter Grass iznio pred cijelu Njemačku. Prethodno je s nje skinuo sramotu i učinio je tako velikom. Eto, to je, čini mi se, bit priče o esesovskoj prošlosti jednoga pisca usred jedne velike kulture. Ali možemo li i mi Hrvati išta od toga primiti kao poučak. Sumnjam. Jer ako je suditi po novinama, a novine su još uvijek najbolji svjedoci vremena, ono što je njemačkoj kulturi moralna vertikala Güntera Grassa, to su hrvatskoj kulturi gaćice Jelene Rozge. Miljenko Jergović

Autobiografska proza njemačkog nobelovca slikovita naslova, u kojoj luk označava sjećanje putem kojeg se autor otkriva do srži - iskreno i bez... Dok ljuštim luk /Ginter Gras. (Kao novo - nekorišćeno). Dok ljuštim luk Günter Grass ; Boris Perić (Übers.).

Nakladnik: V.B.Z. Prijevod: Boris Perić, Helen Sinković, Nikola Trstenjak.

POVEZANE KNJIGE