Plemeniti osmerostruki put

Plemeniti osmerostruki put - Bodhi, Bhikkhu | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Bodhi, Bhikkhu
DIMENZIJA
11,43 MB
NAZIV DATOTEKE
Plemeniti osmerostruki put.pdf
ISBN
7961936398300

OPIS

Jedan od najvažnijih budističkih simbola, Kotač Zakona ili Kotač Dharme, je slikoviti prikaz ovog istog životnog procesa transformacije: s obodnice Kotača, koja simbolizira nesavršen život u prolaznosti, čovjek treba doći do središta, do velike ­stvarnosti koja je oslobođenje od patnje i nesavršenosti. Od obodnice do središta vodi osam staza, ili prečki na Kotaču, koje označavaju načine nadilaženja iskušenja koja donosi život. Ove simboličke staze budisti nazivaju Plemeniti osmerostruki put. To je i put pročišćenja, jer vodi oslobođenju od neznanja, a time i od patnje. Na njegovim stazama čovjek ostvaruje mudrost, moralnost i duhovnu disciplinu. To su kvalitete koje transformiraju svijest čovjeka i dovode ga do središta, ili do ostvarenja Dharme. Svaka je staza ili prečka na Kotaču jedan način nadilaženja suprotnosti koje nudi život: ispravno mišljenje (shvaćanje), ispravne namjere (težnje), ispravan govor, ispravno djelovanje, ispravan način života, ispravan napor, ispravna pažnja i ispravna usredotočenost.

Izvor: Wikipedia: Četvrta najraširenija religija na svijetu je buddhizam. Budući da buddhizam ne isključuje pripadnost drugim vjerama, vrlo je prihvaćen na Zapadu.

Otkrivanje ovog puta dalo je njegovom prosvetljenju opšti značaj i uzdiglo ga s nivoa mudraca na nivo svetskog učitelja. plemeniti osmerostruki put Plemeniti osmerostruki put nalazi se u središtu Budinog učenja. Otkrivanje ovog puta dalo je Budinom prosvjetljenju univerzalan značaj i uzdiglo ga s nivoa mudrog i blagonaklonog mudraca na nivo svjetskog učitelja. Plemeniti osmerostruki put nalazi se u središtu Budinog učenja.

POVEZANE KNJIGE