Nogomet i politika u Jugoslaviji

Nogomet i politika u Jugoslaviji - Mills, Richard | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Mills, Richard
DIMENZIJA
11,12 MB
NAZIV DATOTEKE
Nogomet i politika u Jugoslaviji.pdf
ISBN
3698467189776

OPIS

Na prostorima bivše Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo više od igre. Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika pritiskala je druge narode, a i oni su preko nogometa iskazivali svoje nacionalne težnje i samosvijest. Britanski povjesničar Richard Mills godinama je proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije, smatrajući da će upravo tako – preko nogometa – najbolje shvatiti što se u 20. stoljeću događalo na tim prostorima. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu. Nije se bavio samo reprezentativnim nogometom i utjecajem visoke politike na glavne klubove, nego je proputovao cijelu bivšu Jugoslaviju da shvati što se zbivalo i s manjim klubovima, koji su bili itekako važni u svojim sredinama. Potanko je analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih – sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13. svibnja 1990. godine, koji je najavio raspad dotadašnje države. Knjiga je dobila Nagradu Lord Aberdare za najbolju knjigu o povijest sporta 2018. godine.

Od nastanka jugoslavenske države nakon Prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih nogomet je bio tijesno povezan s politikom, preko njega su se iskazivale socijalne tenzije, autoritarna unitaristička srpska politika ... Potanko je analizirao desetljeća jugoslavenskih sportskih i političkih zbivanja, opisavši niz ključnih događaja na nogometnim terenima i oko njih - sudjelovanje jugoslavenske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Montevideu 1930. godine, odlazak nogometaša Hajduka u partizane, prelazak najboljih zagrebačkih nogometaša u beogradski Partizan nakon rata pod pritiskom, osnivanje Torcide, kao i dobro znani okršaj Dinama i Crvene zvezde na stadionu Maksimir 13.

Od nastanka jugoslavenske države, nakon prvog svjetskog rata pa sve do njenog raspada 1990-ih, nogomet je bio tijesno povezan s politikom. NOGOMET I POLITIKA U JUGOSLAVIJI britanskog povjesničara Richarda Millsa koji je godinama proučavao nogometne prilike i procese na području bivše Jugoslavije. Na temelju tog terenskog istraživanja, proučavanja arhiva i razgovora s brojnim sudionicima događaja napisao je ovu fascinantnu knjigu koja je upravo dobila i nagradu "Lord Aberdare" za najbolju knjigu o povijesti sporta 2018. Na prostorima bivse Jugoslavije nogomet je uvijek bio mnogo vise od igre.

POVEZANE KNJIGE