Ilijada i odiseja

Ilijada i odiseja - Homer | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Homer
DIMENZIJA
3,89 MB
NAZIV DATOTEKE
Ilijada i odiseja.pdf
ISBN
4236364098989

OPIS

Ono što ovaj izbor iz Ilijade i Odiseje čini posebnim jest mogućnost praćenja radnje epova u kontinuitetu. Izbor iz izvornih Homerovih stihova nije umjetno iščupan iz cjeline djela, već je uza nj objavljen sažetak u prozi onih stihova koji nisu objavljeni u izvorniku. Knjiga je opremljena dodatcima: tumačem nepoznatih riječi, imena i pojmova, popisom bogova koji se spominju u djelu te ilustrativnim materijalom.

A ti promisli sada, obraniti hoćeš li mene." Tad odgovarajuć njemu brzonogi reče Ahilej: "Ništa se ne boj, već božju izreci volju, što znadeš, Jer Apolona mi boga, što j' Zeusu mio, što s' i ti Njemu, o Kalhase, moliš, kad božje odluke javljaš Danajcem: dokle sam ja u životu, po zemlji dok gledam, "Odiseja", kao i "Ilijada", pripisuju se grčkom autoru Homeru, iako se o njegovom životu jako malo zna pa tako nije ni sigurno da li je on zaista autor ovih djela. Upitno je li pjesnik Homer uopće postojao te je li "Odiseju" napisala samo jedna osoba.

stoljeću prije Krista, jer iz tog vremena datiraju njegovi najpoznatiji epovi Ilijada i Odiseja. U većini teorija Homer se smatra njihovim autorom, kao i autorom niza "kikličkih epova" s trojanskom ili tebanskom tematikom. Ilijada je nastala u "razdoblju najdublje tame" nakon provale Dorana u Grčku.

POVEZANE KNJIGE