Svjetska povijest stripa od 1968. do danas

Svjetska povijest stripa od 1968. do danas - Danner, Alexander | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Danner, Alexander
DIMENZIJA
5,38 MB
NAZIV DATOTEKE
Svjetska povijest stripa od 1968. do danas.pdf
ISBN
9180473778808

OPIS

Nazivali ih mi mangama, “bandes dessinees”, “fumetti”, “tebeos” ili “historietas”, stripovi su esencijalni dio univerzalne ljudske težnje za pripovijedanjem priča putem slika. Sve je počelo 1968. godine kada se dogodila ključna promjena, od prvotnih nastojanja vođenih isključivo komercijalnim potencijalom stripa prema onima čiji je cilj bio predstaviti vlastiti stripovski izričaj koji neće biti okarakteriziran samo kao zabava, već kao prava umjetnost. Svjetska povijest stripa Dana Mazura i Alexandera Dannera prati evoluciju stripa tijekom više od pet desetljeća i preko pet kontinenata, sve do pojave globalne, digitalne scene koja danas prevladava i koja je vjerojatno i budućnost medija. Knjiga predstavlja mnogobrojne crtače, stilove i pokrete, obuhvaća Marvelove i DC-jeve superjunake, Roberta Crumba, underground pokret i manga umjetnika Tezuku, politički nabijene talijanske “fumettije” i seksualno nabijene ženske mange (“josei”), frankofonu tehniku “čiste linije”, sci-fi, “Metal Hurlant”, pionirski japanski alternativni časopis “Garo”, grafičke memoare i grafičke romane i, naposljetku, trenutak u kojemu stripovi čine iskorak s papirnate na web stranicu. Približno 290 slika reproduciranih u originalnoj boji i s opsežnim opisima, uklopljeno je u narativ podijeljen prema desetljećima. Ova privlačna i iscrpno istražena povijest pokriva područje Velike Britanije, SAO-a, Japana, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Argentine, Južne Koreje, Novog Zelanda i drugih kutova planeta. Predstavljajući najpoznatije umjetnike i pisce – od Jacka Kirbyja, Hergea, Jeana Girauda i Moebiusa do Katsuhira Otome, Neila Gaimana, Magnusa i Alana Moorea – Svjetsko povijest stripa također predstavlja čitateljima i neke, do sada možda nepoznate autore kao što su Andrea Pazienza, kolektiv Fort Thunder i Fabrice Neaud, što je čini jedinstvenim i nezaobilaznim štivom za sve zaljubljenike u “devetu umjetnost“.

[2 izd.]. Mazur, Dan Zagreb : Sandorf , 2020 Svjetska povijest stripa: od 1968.

Izdanja predstavlja i razgovor vodi Ivan Sršen, jedan od motora Sandorfa. Knjiga "Svjetska povijest stripa: od 1968. do danas" američkih autora Dana Mazura i Alexandera Dannera, upravo objavljena u izdanju nakladnika Sandorf, prvi je sveobuhvatni pregled 'devete umjetnosti' koji iz globalne perspektive objedinjuje priču o nastanku i razvoju strip umjetnosti druge polovice 20.

POVEZANE KNJIGE