Vragov kapelan

Vragov kapelan - Dawkins, Richard | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dawkins, Richard
DIMENZIJA
7,57 MB
NAZIV DATOTEKE
Vragov kapelan.pdf
ISBN
6716423939586

OPIS

Richard Dawkins, biolog i teoretičar evolucije, jedan je od najvećih živućih znanstvenih esejista. Kao malo tko danas, Dawkins se beskompromisno protivi tezi o kompatibilnosti znanosti i religije. No, ide i korak dalje te zastupa stav da fenomen masovne organizirane religije šteti javnom interesu jer se ogrešuje o samu (znanstvenu) istinu i metodu, ali prije svega zato što suspendira kritičko mišljenje, a društvo lakovjernih samo je korak od društva divljaka. “Darwinov pitbull” Dawkins najuvjerljivije brani vlastiti teren – evoluciju. Posljednjih godina, naime, zaoštren je napad kreacionista na evolucijsko učenje, kao i politička borba za uvođenje biblijskog nauka o stvaranju svijeta i života u školske nastavne planove. Reagirajući na taj trend, Dawkins majstorski raskrinkava retoriku novih kreacionista. Iako se sukob znanosti i religije provlači kroz cijelu knjigu, ona je tematski vrlo šarolika. Autorova omiljena meta u pohodu na lakovjerje je i takozvana alternativna medicina. U knjizi se tako raspravlja o, među ostalim, homeopatiji i kristaloterapiji, te se podrobno objašnjava postupak znanstvene provjere njihove (ne)djelotvornosti. Dawkins je jednako kritičan i prema “postmodernistima” u društvenim znanostima i filozofiji, kao i prema panici koja se diže oko genetički modificirane hrane, kloniranja i biotehnologije općenito. No, ovo nije samo polemička zbirka: u njoj Dawkins pokazuje koliko je zapravo bio intelektualno blizak sa svojim tobože najvećim suparnikom, Stephenom J. Gouldom, i progovara o svojim junacima, medu njima Douglasu Adarnsu, Williamu Hamiltonu, Peteru Medawaru i Richardu Leakeyu, diveći se njihovom oštroumlju, kreativnosti i neustrašivosti. A iznad svega, knjiga je puna intelektualnih dragulja u kojima evolucijskim mišljenjem autor dolazi do izvanrednih uvida u čudo prirode. “Rijetka poslastica … Dawkins je majstor jasnog izlaganja znanosti i njene oslobađajuće moći.” -New Scientist “Obožavam Dawkinsove knjige. Uvijek me razljuti i uvijek mu poželim odgovoriti. Što bi pisac još mogao poželjeti?” Michael Ruse, American Scientist “Nenadmašan pisac … Kad se u javnosti izmišljotine sukobe sa znanošću, one najčešće pobjeđuju. Dawkins s punim pravom tada bjesni.” -Simon Blackburn, The New Republic “Iz ove se zbirke može puno naučiti, ali nažalost, autor njome neće steći nove prijatelje.” -The Times Knjiga godine 2004. godine s područja znanosti i tehnologije – Library Journal Znanstvena knjiga godine 2005. – Jutarnji list

Kao malo tko danas, Dawkins se beskompromisno protivi tezi o kompatibilnosti znanosti i religije. VRAGOV KAPELAN. 120,00 kn 108,00 kn dostupno.

DiZbi.HAZU trenutno uključuje građu u sljedećim izvornim formatima: knjige, časopisi, kazališne cedulje, rukopisi, mikrofilmovi, note, fotografije, sadreni odljevi, medalje i plakete, umjetničke slike, arhitektonski nacrti i modeli, video. Kakvu bi knjigu mogao napisati vragov kapelan o nezgrapnom, rasipnom, baš šeprtljavom i grozno okrutnom dijelu prirode - zapisao je Charles Darwin 1856. godine u pismu svom prijatelju Hookeru, nazivajući sebe polušaljivo vragovim kapelanom. Slavu je stekao knjigom "Sebični gen" iz 1976.

POVEZANE KNJIGE