Bez utjehe

Bez utjehe - Ishiguro, Kazuo | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ishiguro, Kazuo
DIMENZIJA
6,61 MB
NAZIV DATOTEKE
Bez utjehe.pdf
ISBN
7227168768551

OPIS

Slavni pijanist Ryder na gostovanju u tipičnom Bezimenom srednjoeuropskom gradu susreće mnoštvo bizarnih likova i postupno biva uvučen u seriju zlokobnih događaja, intriga i prijetnji. On polako shvaća kako je sa svakim od tih likova nekako povezan i da su njegovi postupci upravo fatalni za njihove sudbine. Ryderove reminiscencije su eliptične i fragmentarne, a on sam se sakriva iza hladne maske profesionalnog umjetnika, koji se svojevoljno izdvojio od stvarnosti i bilo kakvog angažmana. Njegova artistička introspekcija vodi u sebičnost i izolaciju. Smješten u (ne)prepoznatljivi ambijent mračnih ili slabo osvijetljenih ulica, tijesnih salona i prostranih šuma, roman Bez utjehe priča je o svijetu protkanom bizarnim strahovima, snovima i noćnim morama, čiji su likovi osuđeni na amneziju. Slično Nabokovu, Kafki ili Thomasu Mannu, i Ishiguro vidi Srednju Europu kao simboličku paradigmu našeg vremena: to je svijet sastavljen od kolopleta apsurdnih snova i noćnih mora kojim plove bunovni likovi, nesposobni da komuniciraju s bliskim osobama, postajući žrtvama opasnog uvjerenja kako umjetnost može biti utočište od kaosa modernog života. “Fantastično, srdito i zabavno.” THE NEW YORKER “Bez utjeheje roman neusporedive širine i originalnosti.” ANITA BROOKNER “Ryder ponekad zvuči kao Kafkin lik uhvaćen u misteriozan, nejasan i mračan zaplet koji nadmašuje njegovu moć shvaćanja.” MICHIKO KAKUTANI,NEW YORK TIMES Kazuo Ishiguro (1954.) britanski pisac rođen u Nagasakiju, živi u Engleskoj od 1960. godine. Dosad je napisao osam proznih knjiga. Već je njegov drugi roman, An Artist of the Floating World, 1986. odnio nagradu Whitbread za knjigu godine. Ishigurov najpoznatiji nas lov, roman Na kraju dana, osvojio je Booke rovu nagradu godine 1989. Istoimeni popularni film snimio je redatelj James Ivory 1993. godine. Roman Nikada me ne ostavljaj (2005.) književni kritičari časopisa Time uvrstili su među stotinu najboljih romana na engleskom jeziku svih vremena. Godine 2015. objavljen mu je roman The Buried Giant. Kazuo Ishiguro dobio je 2017. godine Nobelovu nagradu za književnost.

Glavni junak romana, slavni pijanist Ryder, posjećuje bezimeni ali tipičan srednjoeuropski velegrad, u kojem susreće čitav spektar neobičnih i bizarnih likova koji ga uvlače u seriju intriga, prijetnji i događaja koji nadmašuju njegovu sposobnost shvaćanja. Opis - BEZ UTJEHE. Slavni pijanist Ryder na gostovanju u tipičnom Bezimenom srednjoeuropskom gradu susreće mnoštvo bizarnih likova i postupno biva uvučen u seriju zlokobnih događaja, intriga i prijetnji.

Život može biti težak uistinu težak .Žvot nas može slomiti dubo u duši.U takvi nas može slomiti duboko u duši U Takvim trenucima mučnine bespomočnosti ljutski je i normalno da čovjek traži utjehu Teško je živjeti bez utjehe no ona prava utjeha je samo jedna To je ona utjeha koja je blagi melem na duboku ranu koja je kao neočekivana oaza u pustinji .Takva mi utjeha daje ... Ljubav često korača sama, bez zagrljaja, bez utjehe, kroz hladnoću i tamu, gotovo nevidljiva za druge, ali ona je tu, bez obzira na sve, željela je biti sa nama, uz nas, u nama, kako bismo spoznali, da je samo ona i jedino ona potrebna da izdržimo sve. U roku od tri mjeseca kuga je odnijela gotovo tri tisuće života, odnosno jednu desetinu stanovništva Santiaga. I dok je stvarnost takve ljudske bijede carevala, blaženi Klaret, imao je daleko veću utjehu znajući da uz pomoć svojih vjernih svećenika u tim pošastima nije izgubljen niti jedan jedini život bez utjehe posljednjih sakramenata. Velika devetnica sv.

POVEZANE KNJIGE