Hrvatski ni u zagradama

Hrvatski ni u zagradama - Opačić, Nives | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Opačić, Nives
DIMENZIJA
11,23 MB
NAZIV DATOTEKE
Hrvatski ni u zagradama.pdf
ISBN
9652317458848

OPIS

Hrvatski ni u zagradama – Globalizacijska jezična teturanja U knjizi Hrvatski ni u zagradama – Globalizacijska jezična teturanjau 104 kratka poglavlja Nives Opačić piše o preuzimanju engleskih/američkih (najčešće razgovornih, pa i šatrovačkih) riječi u jednakom obliku u kojem se one javljaju i u jeziku iz kojeg ih preuzimamo. Često je riječ o lošem, pogrešnom i/ili polovičnom prijevodu ili izrazu, bez ikakvih znanja i razumijevanja. Autorica građu pronalazi svugdje oko sebe a posebice u novinama, televiziji, medijima. Zato joj građe ne manjka! Takav bastardni jezik (A room with a view, Assessories, Abuzirati, Acting, Agenda, Attachment) danas nam nitko ne nameće. Sami hrlimo prema tom hrengleskom jeziku (korijen engleski, nastavak hrvatski, pa se misli da je to hrvatski npr. challengirati, downloadirati, shoppingirati i sl. Bez razmišljanja, bez svijesti o vlastitom jeziku (kao i o nacionalnojvrijednosti kao pameti), preuzimamo čak i izraz oduševljenja (awww!). Za takvo stanje, podučava Nives Opačić, kriv je naš sluganski mentalitet i odbijanje svakog učenja kao nečega što je „teško“. Jednostavnim i svakome razumljivim stilom, katkada prožetim humorom, Nives Opačić nudi savjete i rješenja jezikoslovcima, novinarima, studentima, građanima. Za golem broj nekritički preuzetih anglizama postoje svima poznate i razumljive dobre hrvatske zamjene, a za one koje nemaju uobičajenu zamjenu autorica nudi vlastiti prijedlog zamjene.

... Hrvatska sveučilišna naklada periodično šalje obavijesti o popustima i akcijama te novostima u svojoj ponudi u vidu newslettera.

prosinca u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Nives Opačić - Hrvatski ni u zagradama. Globalizacijska jezična teturanja Nakladnik: Hrvatska sveučilišna naklada Zagreb 2012.

POVEZANE KNJIGE