Pustolovine Huckleberryja Fina

Pustolovine Huckleberryja Fina - Twain, Mark | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Twain, Mark
DIMENZIJA
8,62 MB
NAZIV DATOTEKE
Pustolovine Huckleberryja Fina.pdf
ISBN
1937580944171

OPIS

Radnja ovog pustolovnog romana odvija se na američkoj rijeci Mississippi i njezinim obalama u vrijeme dok su tim golemim riječnim tokom plovili parobrodi, u vrijeme djetinjstva samog autora. Glavni likovi su dječak Huck Finn i odbjegli rob, crnac Jim koji na splavi plove rijekom. Njihove pustolovine pripovijeda sam Huck i to vrlo živo, jednostavnim, govornim jezikom koji je majstorski preveden na hrvatski. Mark Twain jedno je od najvećih imena dječje i svjetske književnosti uopće. Rodio se 1835. u mjestu Florida, u američkoj državi Missouri. Kormilario je brodovima po Mississippiju, bavio se tiskarstvom, novinarstvom, ali je najvažniji njegov književni opus. Objavio je niz vrhunskih djela koja se čitaju na svim kontinentima i svim jezicima. To su: Pustolovine Toma Sawyera, Pustolovine Huckleberryja Finna, Kraljević i prosjak, Yankee na dvoru kralja Arthura…

Glavni likovi su dječak Huck Finn i odbjegli rob, crnac Jim koji na splavi plove ... „Doživljaji Haklberija Fina" satirični je roman u kojem nas pisac Mark Tven kroz mnoštvo likova i dešavanja upoznaje s pustolovinama glavnog lika Haklberija Fina. Radnja se vrti oko pustolovina dečaka Haklberija Fina koje je doživio tokom jednog leta, kada je putovao rekom Misisipi. Huckleberry Finn (Patrick Day) pobjegne od oca alkoholičara te putuje rijekom Mississippi s odbjeglim robom Jimom (Samm-Art Williams).

godine. Ovaj se roman danas smatra jednim od Velikih američkih romana, a ujedno je i jedno od prvih značajnih američkih djela pisano lokalnim govorom i koje odiše iznimnim regionalizmom.

POVEZANE KNJIGE