Rječnik stranih riječi

Rječnik stranih riječi - Anić, Goldstein | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Anić, Goldstein
DIMENZIJA
5,60 MB
NAZIV DATOTEKE
Rječnik stranih riječi.pdf
ISBN
2594724931620

OPIS

Uz knjigu i CD-ROMU svom velikom filološkom opusu Vladimir Anić (1930-2000) povremeno se bavio i pojmom strane riječi u hrvatskom jeziku te je o tome napisao: Kao sastavni dio hrvatske kulturne konstelacije i načina izražavanja, strana riječ je nešto što korespondira, dopunjuje se i kontrastira s ukupnim i autohtonim riječima i drugim jezičnim jedinicama… (ali) stanje izgrađe-nosti hrvatskoga jezika i uznapredovali lingvistički uvidi omogućuju da se strane riječi prikažu u slojevitosti i stilskoj funkcionalnosti hrvatskoga jezika i prema hrvatskom jeziku. Vladimir Anić nadalje drži da je rječnik stranih riječi komplementarna knjiga hrvatskim jednojezičnim rječnicima i ujedno rječnik naše jezične kulture… – pa tako u zajedničkom tekstu sa svojim izdavačem (Novim Liberom) zaključuje: U doba sveopće znanstvene, ekonomske, tehničke, informatičke i komunikacijske globalizacije, kultura i jezik ostali su najvjerniji čuvari nacionalnih posebnosti i identiteta. Ipak, ni kulture ni jezici nikad nisu bili autarkični, pa to ne mogu biti ni danas, kad autarkija i samoizolacija znače sve veće zaostajanje i nazadak. Njegujući svoje posebnosti, moderni književni i govorni jezici sposobni su istovremeno apsorbirati i transformirati strane riječi koje im znače obogaćenje, a odbaciti one od kojih imaju prikladnijih rješenja u vlastitom korpusu. Stoga rječnici stranih riječi, koji prate razvoj vlastitog jezika, već od 19. stoljeća do danas sve više postaju neophodan priručnik i sastavni dio svake moderne filologije i općenito kulture…

Advanced Search Find a Library. Rječnik Stranih Riječi Kratke Upute: Za pretraživanje rječničke baze upišite traženu riječ u okvir za pretraživanje, odaberite natuknicu iz padajućeg izbornika ili dodirnite tipku za pretraživanje na Vašoj tipkovnici. Uvjeti Korištenja: Ova aplikacija distribuirana je u nadi da će biti korisna, ali bez ikakvog jamstva, čak i bez podrazumijevanog jamstva trgovinske prikladnosti i ... Rječnik stranih riječi.

a) za, po (npr. a 5 kuna) A = A u ... Rječnik Stranih Riječi Kratke Upute: Za pretraživanje rječničke baze upišite traženu riječ u okvir za pretraživanje, odaberite natuknicu iz padajućeg izbornika ili dodirnite tipku za pretraživanje na Vašoj tipkovnici.

POVEZANE KNJIGE