Ptice tu oko nas

Ptice tu oko nas - Dolenec, Zdravko | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dolenec, Zdravko
DIMENZIJA
12,67 MB
NAZIV DATOTEKE
Ptice tu oko nas.pdf
ISBN
7727083498009

OPIS

Hrvatska pripada europskim zemljama s velikim brojem ptičjih vrsta, ali se njihov broj postupno smanjuje. To se posebice tiče brojnosti primjeraka pojedinih vrsta ptica. Danas je u svijetu opisano oko 9 800 ptičjih vrsta, a u Hrvatskoj je zabilježeno ukupno 379 vrsta ptica. Od toga broja, pticama gnjezdaricaina pripadaju 244 vrste. Ostale ptičje vrste zabilježene su na zimovanju, preletu ili tijekom skitnje. Mnoge su vrste znatno ugrožene i prorijeđene, a neke su i izumrle. U ovom su priručniku dana osnovna obilježja ptica koje obitavaju i gnijezde se u nas, na području gdje živiš, na tvojem putu do škole ili u školskom okruženju. Pomoću ovoga priručnika upoznat ćeš 30 ptičjih vrsta koje se gnijezde na području čitave Hrvatske te još 10 vrsta karakterističnih za kontinentalnu Hrvatsku i 10 vrsta koje se gnijezde samo na području primorske Hrvatske. Prepoznavanju ptica znatno će pridonijeti i priloženi CD sa snimkama ptičjega glasanja. Ptice spomenute u ovome priručniku gnijezde se u naseljima s pripadajućim parkovima, drvoredima, vrtovima ili voćnjacima. Izuzetak je galeb klaukavac koji se gnijezdi na nenaseljenim otocima ili otočićima, ali se tijekom čitave godine zadržava uz priobalna naselja ili u njima. Ovamo nisu uključene ptice vodenih staništa, osim rode, koja se najčešće gnijezdi u neposrednoj blizini čovjeka i divlje patke, sve češće gnjezdarice vodenih površina unutar naselja. Neke vrste ptica navedene kao gnjezdarice kontinentalne Hrvatske gnijezde se mjestimično i na području primorske Hrvatske.

(Izgleda da su mnogi od nas čuli tu kukavicu). Crna čiopa (Apus apus L.) je vrsta ptice iz porodice čiopa (Apodidae). Slične su lastavica po oblika tijela, razlikuju se po vrlo dugim i uskim krilima, ali i po načinu života i prehrani.

Ptice tu oko nas: priručnik za učenike. Uvodni dio knjige sadržava osnovne podatke o pticama i važne naputke za njihovo promatranje.

POVEZANE KNJIGE