Prepoznavanje gljiva

Prepoznavanje gljiva - Jordan, Peter | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Jordan, Peter
DIMENZIJA
3,97 MB
NAZIV DATOTEKE
Prepoznavanje gljiva.pdf
ISBN
8360922752874

OPIS

Prepoznavanje gljiva – Ilustrirana enciklopedijaVodič za prepoznavanje, branje i pripremu gljiva. Abecedni pregled s fotografijama najpoznatijih gljiva, viđenih in situ i izbliza. Kratka informacija o staništu i sezoni te savjet za pripremu svake gljive. Pažljivo odabran vodič za identifikaciju otrovnih i nejestivih vrsta. Prepoznavanje gljiva može biti frustrirajuće ako ste prethodno prelistali stotine ilustracija gljiva, a sve vam se čine istima. Ova bi knjiga trebala olakšati taj postupak. Knjiga prikazuje najbolje jestive gljive, vrste koje rastu u određeno doba godine te skreće pozornost na otrovne srodnike i smrtonosne vrste gljive koje se često nalaze među izvrsnim jestivim gljivama. Odlomak u kojem su obrađene otrovne vrste pomoći će vam u prepoznavanju i potaknuti da ih se što prije riješite. Međutim, savjete u ovoj knjizi primite s oprezom. I ne zaboravite, najvažniji savjet je: ako sumnjate u gljivu, nikad je nemojte ubrati i nikad nemojte jesti nešto što sa sigurnošću ne možete prepoznati.

Mlada gljiva ima po klobuku neravnomjerno raspoređene bijele krpice. Starije gljive imaju sitno naboran obrub i gladak rub. Najvećim dijelom gljiva se sastoji od vode, baš kao i povrće.

Klobuk u početku poluokruglast, kasnije spljošten, promjera 5-20 cm, prekriven jarkocrvenom ili narančastocrvenom kožicom koja se lako skida. Mlada gljiva ima po klobuku neravnomjerno raspoređene bijele krpice.

POVEZANE KNJIGE