Priče o sablastima i vješticama iz rajnskog antiquariusa

Priče o sablastima i vješticama iz rajnskog antiquariusa - Hermann Hesse | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Hermann Hesse
DIMENZIJA
11,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Priče o sablastima i vješticama iz rajnskog antiquariusa.pdf
ISBN
1258292997354

OPIS

Christian von Stramberg (1785. – 1868.), novinar i publicist iz njemačkoga grada Koblenza, objavio je sredinom 19. stoljeća monumentalno djelo Znameniti i korisni rajnski antiquarius (Denkwurdiger und nutzlicher rheinischer Antiquarius) u 39 svezaka, nastojeći u maniri baroknih kroničara dati cjelovit prikaz Rajnske oblasti, njezine prirode, povijesti i gospodarstva, religije, stanovništva, narodnih običaja i vjerovanja od ranog srednjeg vijeka do njegova doba. Izvatke iz tog djela, koji govore o nadnaravnim pojavama, vjerovanjima i praznovjericama, dvadesetih godina dvadesetog stoljeća odabrao je znameniti njemački književnik, nobelovac Hermann Hesse, priredivši od toga materijala knjigu Priče o sablastima i vješticama iz Rajnskog antiquariusa. Knjiga je u Njemačkoj, međutim, objavljena tek nakon šezdesetak godina, a ovo je njezin prvi hrvatski prijevod. Stramberg je bio svojevrsni Arthur Clarke svoga vremena. Za publiku gladnu senzacija i strašnih priča prikupio je mnoštvo ne samo glasina o neobičnim događajima koje bi spadale u društvenu kroniku njegova doba nego i sličnih svjedočanstava iz starije literature, ne ograničavajući se samo na Porajnje, nego zahvaćajući jezovite kronike čitave Europe. Tako je Strambergovu, a poslije i Hesseovu pozornost, uz zgode o stravičnim pojavama sablasti, vitezova, sluškinja i vojnika, o vještičjim letovima i čarolijama za prizivanje mladoženja, o bezglavim prikazama i kućnim duhovima, čak i o pojavama koje danas nazivamo poltergeist, privukao i slučaj vampira Jure Granda, zabilježen u 17. stoljeću u istarskom mjestu Kringa.

Priče o sablastima i vješticama iz Rajnskog antiquariusa / priredio Hermann Hesse ; [preveo s njemačkog Boris Perić]. - Impressum.

priredio njemački književnik Hermann Hesse, te na koncu faktografska knjižica o slučaju Jure Granda u europskom vampirskom kontekstu. Online knjižara sa velikim izborom knjiga najboljih autora na svijetu. Knjige o kojima svi pričaju možete naručiti preko interneta uz sve oblike plaćanja... - Julian Nida-Rümelin: O ljudskoj slobodi (Über menschliche Freiheit), Zagreb, 2007.

POVEZANE KNJIGE