Ep o Gilgamešu

Ep o Gilgamešu - Dixon, Kent H. | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Dixon, Kent H.
DIMENZIJA
7,96 MB
NAZIV DATOTEKE
Ep o Gilgamešu.pdf
ISBN
9320225041181

OPIS

Značenje sumersko-babilonskog epa o Gilgamešu nije potrebno posebno isticati. Riječ je o jednom od najstarijih i najznačajnijih djela svjetske književnosti, sastavljenom davno prije Homera ili biblijskih tekstova. Kent i Kevin H. Dixon, otac i sin, priredili su – po prvi put – drevni tekst u obliku grafičkog romana, približivši ga tako senzibilitetu suvremenog čitatelja, posebno mlađeg uzrasta. Grafički rukopis Kevina H. Dixona na tragu je crtača poput Crumba, Uderza, Hergéa ili Groeninga, i ingeniozno, duhovito i vizualno atraktivno vjerno prati radnju zabilježenu prvi put na glinenim pločama: doživljaje kralja Gilgameša, Enkidua, Utnapištima, putovanje, borbu s čudovištima, opis općeg potopa, žalovanje, traganje za besmrtnošću, proces psihološke i duhovne transformacije likova – u osnovi, njihovo suočavanje s temeljnim filozofskim i egzistencijalnim pitanjima s kojima se čovjek i danas suočava pa stoga djelo i ne može izgubiti na aktualnosti. Grafički roman Ep o Gilgamešu već se, s pravom, smatra dijelom kanona u tom žanru.

Njegove sličnosti su posljedica opisivanja stvarnog događaja. Međutim, postoje vrlo velike razlike.

pne.) iz tog babilonskog epa pronađen je kod Megida u Izraelu.To ukazuje da je ta priča iz Mezopotamije bila poznata u Palestini i prije dolaska Hebreja, jer je Jošua sa Hebrejima zauzeo Kanaan oko 1200. pne..To arheološko otkriće baca novo svijetlo na starosjedioce ... Ep o Gilgamešu sastavljen je oko 1700.

POVEZANE KNJIGE