Svijet jazza- Od Adorna do Johna Zorna

Svijet jazza- Od Adorna do Johna Zorna - Drach, Saša | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Drach, Saša
DIMENZIJA
6,37 MB
NAZIV DATOTEKE
Svijet jazza- Od Adorna do Johna Zorna.pdf
ISBN
5310208837777

OPIS

Ova jedinstvena antologija tekstova o jazzu iz pera samih jazz glazbenika i/ili teoretičara, podijeljena je na tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku. U prvom dijelu – Teorija i povijest svjetskog jazza – ima tekstova koji se bave promišljanjem vrijednosti jazza (Theodor Adorno, Eric Hobsbawm, Rašeljka Krnić, Antun Tomislav Šaban, Tina Lešničar, Wynton Marsalis & Herbie Hancock, Gary Burton, itd.), zatim tekstova koji nude šire povijesne preglede (Boris Vian, Milen Alempijević, itd.) i tekstova autobiografskog ili biografskog karaktera koji govore o životu i radu pojedinih glazbenika, kao i o prilikama u doba u kojem su stvarali (Billie Holiday, Louis Armstrong, Duke Ellington, Charles Mingus, itd.). […] Drugi dio – Jazz, književnost i strip – nudi radove svjetskih, ali i naših autora, koji su ili inspirirani jazzom, ili pak pojedinim glazbenicima, od Francisa Scotta Fitzgeralda i Josefa Škvoreckog, preko Julia Cortázara, Harukija Murakamija i Amirija Barake, do Josipa Novakovića, Mate Matišića i Danijela Žeželja. U trećem dijelu – Jazz u Hrvatskoj – pokušava se popuniti možda najveća praznina u našoj publicistici i nizom prikupljenih tekstova ponuditi što više informacija o jazzu na našim prostorima, od legendarnog promotora i pedagoga Mire Križića, te skladatelja i kroničara Ive Körblera, preko novijih, tematskih tekstova o Bošku Petroviću ili o jazzu na našem filmu i televiziji, sve do odabranih sinopsisa emisija Svijet jazza, s Trećeg programa Hrvatske radiotelevizije, koje su pratile vrlo živu hrvatsku jazz scenu tijekom 2017. i prve polovice 2018. godine.

Prvi dio knjige obrađuje teoriju i povijest svjetskog jazza. Drugi dio knjige nosi naziv „Jazz, književnost i strip", a sastoji se od radova Svijet jazza: Od Adorna do Johna Zorna predstavlja pokušaj da se popune praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku, ali je i svojevrsni pokušaj da se jazzu priđe mimo uobičajenih strogih ograda.

Da se o jazzu štošta može reći najbolje govori Drachova antologija od nemalih 700 stranica. Antologija 'Svijet jazza od Adorna do Johna Zorna' podijeljena je u tri dijela: Teorija i povijest svjetskog jazza; Jazz, književnost i strip, te Jazz u Hrvatskoj. Knjiga predstavlja pokušaj priređivača Saše Dracha da zainteresiranima ponudi dublji uvid u fenomen jazza, i da popuni praznine u literaturi o jazz glazbi na hrvatskom jeziku, ističu iz naklade Sandorf koja je objavila knjigu. SVIJET JAZZA - Od Adorna do Johna Zorna - Antologija tekstova.

POVEZANE KNJIGE