Istra i Bizant

Istra i Bizant - Vicelja-Matijašić, Marina | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Vicelja-Matijašić, Marina
DIMENZIJA
9,32 MB
NAZIV DATOTEKE
Istra i Bizant.pdf
ISBN
5447650028339

OPIS

U knjizi se obrađuju odabrani fenomeni nastanka i razvoja umjetnosti na tlu Istre u 6. stoljeću, unutar Justinijanovog carstva. Autorica sintezno prikazuje osnovne okvire političke, gospodarske i kulturne povijesti šireg mediteranskog područja, kao uvod u zbivanja na istarskom poluotoku te precizno obrađuje pojedine teme ujetničke produkcije unutar recentnih rezultata povijesnih i arheoloških istraživanja. Posebno su zanimljive ikonografske interpretacije dekoracija kamene plastike liturgijske skulpture, te mozaika Eufrazijeve bazilike u Poreču i pulske Marije Formoze. Autorica, polazeći od biblijskog i tekstova teoloških rasprava 5. i 6. stoljeća, reinterpretira značenje ikonografskog prikaza u apsidi Eufrazijane. Istra se postavlja u središte velikih doktrinarnih disputa u 6. stoljeću, koje će imati jasne političke reperkusije, a u umjetnosti, dati impetus stvaranju velikih djela koja su obilježila europsku umjetnost. Ta su djela u istarskom prostoru značajna zbog unošenja “duha umjetnosti velikih centara”, pa iako nastaju u provincijskim gradićima, svojim odlikama pokazuju potpuno uklapanje u najvrsniji ciklus ranobizantske umjetnosti.

stoljeću, unutar Justinijanovog carstva. Autorica sintezno prikazuje osnovne okvire političke, gospodarske i ... ''Naučna knjiga "Istra i Bizant" Marine Vicelje Matijašić nastala je kao plod dugogodišnjeg rada i istraživanja, na polju historije umjetnosti Istre.

Najveći brod za prijevoz stoke na svijetu bit će ponuđen za 1 kunu Plava Istra. Život je uz obale Istre oduvijek bio povezan s morem.

POVEZANE KNJIGE