Heronejski lav

Heronejski lav - Kranjčević, Silvije Strahimir | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kranjčević, Silvije Strahimir
DIMENZIJA
5,50 MB
NAZIV DATOTEKE
Heronejski lav.pdf
ISBN
6059743452758

OPIS

Heronejski lav sadržava pjesme objavljene u autorovim pjesničkim zbirkama, Bugarkinje , Izabrane pjesme , Trzaji , Pjesme , te pjesme iz pjesnikove književne ostavštine u izboru Daniela Miščina. Gledajući ga u njegovim najvažnijim, antologijskim pjesmama, on je pjesnik titanske snage i hrabrosti za suočenje sa svim posljedicama najdubljih egzistencijalnih, socijalnih i metafizičkih pitanja. Zasigurno nije pjesnik plitkih odgovora, a sigurno jest pjesnik dubokih pitanja. I kao da se u Heronejskom lavu kristalizira cijelo njegovo pjesništvo: tajanstvena svjetlost mjesečine i čežnja za idealom slobode uronjena u kontekst antičke povijesti. U tom sjaju heronejske noćne svečanosti pred nas dolazi Kranjčević čija se pjesnička i životna sudbina neprestano prelama kroz dvije odrednice: sudbinu neumornoga glasnika vjere u ideale u kojima, poput svoga Mojsija, Kranjčević vidi osvit, te kroz sudbinu tragičnoga genija kojemu nije dopušteno ući u zemlju smiraja.

PŠ Milana Anića Krasno Silvije Strahimir Kranjčević (Senj, 17. veljače 1865.- Sarajevo, 29.

Kranjčević. Jedan je od najistaknutijih pjesnika hrvatskog realizma. Portal DiZbi.HAZU sadrži digitaliziranu građu 14 Akademijinih znanstvenih i muzejsko-galerijskih jedinica i središnje Knjižnice.

POVEZANE KNJIGE