Slike renesansnog Hvara

Slike renesansnog Hvara - Čavić, Aldo | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Čavić, Aldo
DIMENZIJA
3,73 MB
NAZIV DATOTEKE
Slike renesansnog Hvara.pdf
ISBN
7811907812895

OPIS

Knjiga o komunalnom, odnosno skupnom identitetu otoka Hvara u književnosti XVI. stoljeća, nastala na osnovu autorova doktorskog rada. Autor nastoji konstruirati predodžbu identiteta hvarske komune na osnovu literarnih izvora i povijesne građe. Uz predgovor i uvodno poglavlje, u kojem definira teorijski okvir istraživanja, slijede dva obimna poglavlja u kojima autor iznosi genezu suvremene percepcije hvarske književosti i Hvara u XVI. stoljeću te analizu Hvara i Hvarana u tekstovima koji datiraju iz promatranog razdoblja. Nakon toga iznesen je zaključak, objavljen sažetak na hrvatskom i engleskom, a na kraju je bilješka o autoru.

vijeku u Italiji dok u ostatku Evrope započinje kasnije i traje do kraja 16. vijeka.Ona je jedan od najkrupnijih pokreta u kulturi zapadne Evrope, koji je doveo do preokreta u nauci, filozofiji te u književnosti i likovnim umjetnostima.

Istovremeno je Hvar postao i središte Biskupije koja je onda, kao i danas, obuhvaćala otoke Hvar, Brač i Vis, dok su Komunu činili otoci Hvar i Vis. Renesansa je jedno od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti koje je označilo prekid sa srednjim vijekom.Vremenski se određuje od 14. stoljeća u Italiji do 16.

POVEZANE KNJIGE