Nora (Lutkina kuća)

Nora (Lutkina kuća) - Ibsen, Henrik | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ibsen, Henrik
DIMENZIJA
5,4 MB
NAZIV DATOTEKE
Nora (Lutkina kuća).pdf
ISBN
8161597374450

OPIS

Ibsenova drama Lutkina kuća, koja se prema glavnoj osobi (a to je rezultat kazališne prakse) najčešće naziva Nora (1879.), bilo je prvo njegovo djelo kojim je postigao ne samo golem kazališni uspjeh već i snažno uzdrmao niz društvenih struktura što su se našle pogođene kritičkim mislima te drame. Ibsen je s Norom učinio više za ravnopravno ženino sudjelovanje u obiteljskim, pa i društvenim problemima nego mnogi glasni i nametljivi protesti što su u to doba šarenilom svoje agitacije uzbuđivali europsko javnomnijenje. – s norveškoga preveo Josip Tabak, pogovor Nikola Batušić, metodički obrađena lektira – metodička obrada Majda Bekić-Vejzović.

Tridesetak je godina proveo izvan domovine i u tom je razdoblju napisao svoja najbolja djela. 1900.

Većina je uglavnom iznenađena krajem. Razlog zbog kojeg Nora napušta svog muža i svoju djecu je nešto što se u to vrijeme smatralo da nije dio ženske naravi. Henrik Ibsen: NORA Lutkina kuća, režija: Predrag Štrbacpremijera: 19.02.2010.adaptacija i izbor muzike: Predrag Štrbac, scenografija: Vesna Štrbackostimograf... Nora - Lutkina kuća, Henrik Ibsen.

POVEZANE KNJIGE