Druga strana Rubikona

Druga strana Rubikona - Tuđman, Miroslav | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tuđman, Miroslav
DIMENZIJA
5,17 MB
NAZIV DATOTEKE
Druga strana Rubikona.pdf
ISBN
2290544052873

OPIS

Izetbegović je htio biti lider ‘građanske Bosne i Hercegovine’ – piše Tuđman – a bio je lider samo Muslimana, muslimanskoga naroda, dok Hrvatima i Srbima nije priznavao ni stutus nacionalnih manjina. Zato su njegovi ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda, neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Zagovarao je ravnopravnost Hrvata, Muslimana i Srba u BiH a nije im priznavao pravo na konstitutivnost i suverenost, nije pristajao na federalno uređenje jer je smatrao da je Bosna i Hercegovina prvenstveno država muslimanskoga naroda… Sa takvim stavovima i politikom Izetbegović se upustio u rat protiv Hrvata, a da ni u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za posljedice rata u koji se upustio.“ Čitalac u faktografiji i Izetbegovićevoj doktrini nalazi i zanimljive paralele između Izetbegovićeve doktrine i Miloševićeve politike stvaranja jedne države (Velike Srbije ili Srboslavije) u kojoj će živjeti svi Srbi, Srbi u Srbiji i Srbi dijelom raspršeni u federalnim jugoslavenskim republikama. … Nakon čitanja Tuđmanova rukopisa jasna je – usprkos svim mutežima – srž Izetbegovićeve politike i cilj njegovih nastojanja: ostvarivanje islamske, muslimanske dominacije u unitarnoj državi BiH. Nikakva federacija, konfederacija, nikakvi različiti nacionalni entiteti nisu dolazili u obzir. BiH mora biti, smatrao je, jedinstvena zajednica građana koji u njoj žive, a pošto su Muslimani najbrojniji njihov status biva praktički privilegiran i dominantan u svim područjima. Usprkos populističkim proklamacijama o ravnopravnosti i jednakosti naroda koji u BiH žive. Razumljivo da ta dominacija razumijeva i dominaciju islama, vjere koju je Izetbegović upio u mladosti školujući se u prestižnim islamskih središtima. Akademik Davorin Rudolf

maxportal ruj 08, 2017. Tim je riječima u Splitu predstavljeno djelo 'Druga strana Rubikona - Politička strategija Alije Izetbegovića' autora prof.dr.sc. Miroslava Tuđmana.

Autor je i sam bio sudionik važnih dijelova novije hrvatske povijesti pa publika, kao i svi čitatelji ove knjige LIKA ONLINE - Najposjećeniji lički portal | LIKA ONLINE ... Uz knjigu Miroslava Tuđmana „Druga strana Rubikona: Politička strategija Alije Izetbegovića" S veučilišni profesor i izravni sudionik ratnih događaja u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 1990-ih Miroslav Tuđman napisao je zanimljivu i izvorima bogato potkrijepljenu knjigu Druga strana Rubikona: politička . strategija Alije Izetbegovića. Promocija knjige 'Druga strana rubikona', Miroslava Tuđmana, u organizaciji Matice hrvatske i Sveučilišne Naklade održana je u nedjelju u Drnišu u Narodnoj knjižnici i izazvala je velik interes građana. Druga strana Rubikona : politička strategija Alije Izetbegovića Tekstualna građa, tiskana .

POVEZANE KNJIGE