Druga strana Rubikona

Druga strana Rubikona - Tuđman, Miroslav | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Tuđman, Miroslav
DIMENZIJA
7,42 MB
NAZIV DATOTEKE
Druga strana Rubikona.pdf
ISBN
6694495593203

OPIS

Izetbegović je htio biti lider ‘građanske Bosne i Hercegovine’ – piše Tuđman – a bio je lider samo Muslimana, muslimanskoga naroda, dok Hrvatima i Srbima nije priznavao ni stutus nacionalnih manjina. Zato su njegovi ideali bili konfuzni u provedbi, nepošteni prema druga dva naroda, neiskreni prema međunarodnoj zajednici. Zagovarao je ravnopravnost Hrvata, Muslimana i Srba u BiH a nije im priznavao pravo na konstitutivnost i suverenost, nije pristajao na federalno uređenje jer je smatrao da je Bosna i Hercegovina prvenstveno država muslimanskoga naroda… Sa takvim stavovima i politikom Izetbegović se upustio u rat protiv Hrvata, a da ni u jednom trenutku nije bio spreman preuzeti odgovornost za posljedice rata u koji se upustio.“ Čitalac u faktografiji i Izetbegovićevoj doktrini nalazi i zanimljive paralele između Izetbegovićeve doktrine i Miloševićeve politike stvaranja jedne države (Velike Srbije ili Srboslavije) u kojoj će živjeti svi Srbi, Srbi u Srbiji i Srbi dijelom raspršeni u federalnim jugoslavenskim republikama. … Nakon čitanja Tuđmanova rukopisa jasna je – usprkos svim mutežima – srž Izetbegovićeve politike i cilj njegovih nastojanja: ostvarivanje islamske, muslimanske dominacije u unitarnoj državi BiH. Nikakva federacija, konfederacija, nikakvi različiti nacionalni entiteti nisu dolazili u obzir. BiH mora biti, smatrao je, jedinstvena zajednica građana koji u njoj žive, a pošto su Muslimani najbrojniji njihov status biva praktički privilegiran i dominantan u svim područjima. Usprkos populističkim proklamacijama o ravnopravnosti i jednakosti naroda koji u BiH žive. Razumljivo da ta dominacija razumijeva i dominaciju islama, vjere koju je Izetbegović upio u mladosti školujući se u prestižnim islamskih središtima. Akademik Davorin Rudolf

Promociju je organizirala Matice hrvatske u Orašju. Oko 120 posjetitelja u ime domaćina skupa (Vlada Županije Posavske i općina Orašje) pozdravio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić ... knjiga, knjige, knjižara, online prodaja knjiga, knjižare u zagrebu, vrt, gljive, online bookshop Knjiga „Druga strana Rubikona - Politička strategija Alije Izetbegovića" (443 str.) podijeljena je na pet dijelova - ishodišta i odrednice unitarne strategije Alije Izetbegovića, preuzimanje središnjih državnih institucija, na drugoj strani Rubikona, rat za teritorije će se nastaviti i državni suverenitet perfidnoga građanstva ... U Kulturno informativnom centru Gospić održano je večeras predstavljanje knjige „Druga strana Rubikona -politička strategija Alije Izetbegovića„ autora dr.

2006.: Nagrada "Bili smo prvi kad je trebalo". 2017.: Nagrada Ljubica Štefan.

POVEZANE KNJIGE