Kad sam bio Hodža

Kad sam bio Hodža - Ovčina, Damir | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Ovčina, Damir
DIMENZIJA
10,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Kad sam bio Hodža.pdf
ISBN
3948977690196

OPIS

“Ispripovijedan dosljedno i jednostavno, jasno i poetično ovaj roman čini našu sarajevsku priču razumljivom i bliskom. Koristeći snagu nerečenog a jasno čitljivog, sažimajući i govor i misao i atmosferu, miješajući kulturne reference i ulični sleng, izbjegavajući naslove i podnaslove, upitnike i uzvičnike, tačke i dvotačke, imena i opise, barok i postmodernu, glagole i pridjeve, pisac pripovijeda u ritmu… Gomilajući događajima i detaljima napetost i mučninu do neizdržljivosti on tek u zadnjoj rečenici zatvarajući krug oslobađa čitaoca napetosti i muke… (…) Umjetnost prosvjetljuje i uljuđuje a ovaj roman je to uvjerljivo i samosvojno pokazao. On nas podsjeća na nas same, na svijet koji se već danas čini dalek i pomalo nestvaran. Kad sam bio hodža napisao je neko ko posvećeno čita i strpljivo sluša a onaj ko pročita ovaj tekst pažljivije će posmatrati stvarnost. Makar neće tek tako prolaziti Lenjinovom, Zagrebačkom, Beogradskom, Ljubljanskom ili ulicom Franca Prešerna.“ -Muhidin Džanko“Napisan s lahkoćom, odmjereno, disciplinirano, rečenicama bez glagola… pohvala je čovjekovoj ustrajnosti, borbi, snazi, on je oda čitanju i književnosti, ljudskosti i prosvjećenosti koje određuju ponašanje likova pa time i njihovu sudbinu. To je priča o ratu u Sarajevu, nježna a tačna, svedena, snažna, poetična a strašna, duhovita a precizna, nepredvidiva a stvarna.“ -Nihad Agić

Makar neće tek tako prolaziti Lenjinovom, Zagrebačkom, Beogradskom, Ljubljanskom ili ulicom Franca Prešerna." Roman „Kad sam bio hodža", autora Damire Ovčine, je veliki roman savremene bosansko hercegovačke književnosti, roman koji zaslužuje da bude dio našeg permametnog obrazovanja. Stoga, uđimo u roman Damira Ovčine, koji priča priču nevoljnika minulog rata, i otkriva svijet iza puščane cijevi, uperenoj ka Sarajevu. „Kad sam bio hodža je u svakom pogledu žestoko štivo: Taj jezik! Taj stav! Ta tema! Priča o ratu i jednoj ljubavi (i još toliko toga), stilski veličanstveno, a osim toga, i brutalno, i poetično, pjesma, čije se melodije nakon čitanja još dugo nećemo moći osloboditi." Saša Stanišić „Kad sam bio hodža veliki je roman one… Što čovjek pišući uspijeva doći bliže sebi, biće u tome tačniji (Damir Ovčina, autor romana „Kad sam bio hodža") Književnost ne trpi nikakvu vrstu laži, kaže Damir Ovčina, autor romana "Kad sam bio hodža", djela čije je objavljivanje s razlogom okarakterisano kao događaj 2016.

U petak, 29.11.2019. godine, spuštena je zavjesa na još jednu kulturno-vjersko-sportsku manifestaciju pod nazivom "Sedmica bosanske kulture" kojom obilježavamo Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

POVEZANE KNJIGE