Ilirski ratovi

Ilirski ratovi - Zaninović, Marin | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Zaninović, Marin
DIMENZIJA
4,22 MB
NAZIV DATOTEKE
Ilirski ratovi.pdf
ISBN
2948607041840

OPIS

Nova knjiga dr. sc. Marina Zaninovića “Ilirski ratovi”, objavljena 2015. godine u Biblioteci Lucius svojevrsna je kruna njegova opsežna životna djela, svojevrsna sinteza, o povijesti i arheologiji antičkih ratova na području Hrvatske ali i šire, od Jadrana do Drave i Dunava. To nisu samo ratovi i sukobi već povijest naše stare prošlosti. Svojim znanstvenim i pedagoškim radom i djelom profesor Zaninović je ostavio veliki trag u hrvatskoj historiografiji, a gotovo cijeli svoj život posvetio je proučavanju llira i njihove uloge u antičkome svijetu. U Hrvatskoj nema stručnjaka koji je pozvaniji napisati sintezu o ratovima llira s Rimljanima nego što je dr. Zaninović. Dr. sc. Marin Zaninović napisao je brojne rasprave i djela, koja su prethodila ovoj knjizi i u kojima je obradio i tumačio brojne arheološke povijesne probleme naše antičke, a posebno vojničke povijesti i arheologije, od rimskih logora i legija i njihove uloge u tim davnim stoljećima. Prvi je pisao o nizu pitanja iz tih razdoblja, tražeći odgovore utemeljene na vrelima i natpisima o topografiji i kronologiji. Tako je i napisao i ovo svoje novo i opsežno te temeljito djelo, u kojem je svojim poznatim uvidom u našu staru prošlost prikazao njezino suvremeno znanje i proucavanje. To je rezultat njegova dugogodišnjeg rada i niza odgovarajućih tekstova i knjiga od kojih je poznata i ona “Od Helena do Hrvata”, u nakladi Školske knjige, objavljena 1996. godine. Ova knjiga obuhvaća 495 stranica s preko 70 fotografija arheoloških lokaliteta i nalaza, te brojnih zemljovida koji prikladno nadopunjuju tekst. Knjiga obrađuje vremenski raspon od početka 1. tisućljeeća prije Krista do rimskog pokoravanja ilirske zajednice u 1. stoljeću poslije Krista, krajem Batonova ustanka 6. – 9. g. Knjigu čine odgovarajuća kronološka poglavlja u kojima su razrađene pojedine teme. Obavio je veliki posao prikaza opsežne i složene grade s prostranih područja naše zemlje, čije je terene više-manje sve osobno obišao i proučavao. Piše jasno i izravno s poznavanjem i iskustvim odredenih prostora u kojima nastoji riješiti brojne topografske i kronološke probleme. Dr. Zaninović napisao je ovu knjigu svojim poznatim načinom, podjednako zanimljivom i korisnom i za studente i za stručnjake, ali i za laike, ljubitelje stare povijesti.

Prvi put su Rimljani ratovali protiv Teute (229.-228. godine prije Krista), drugi put protiv Demetrija Pharanina (219.-218.

pne. Prvi je pohod poduzet protiv kraljice Teute, drugi protiv Demetrija Hvarskog i treći protiv Gencija.Prvi ilirski rat 229.

POVEZANE KNJIGE