Godišnje doba dana

Godišnje doba dana - Paljetak, Luka | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Paljetak, Luka
DIMENZIJA
7,90 MB
NAZIV DATOTEKE
Godišnje doba dana.pdf
ISBN
4009822849310

OPIS

Nova pjesnička knjiga iz bogate i uvijek produktivne pjesničke manufakture prvoga gospara hrvatskog pjesništva Luke Paljetka, već nas naslovnom dosjetkom precizno katapultira u svoj istovremeno prema unutra zatvoren, dosljedno osmišljen i zanatski pomno cizeliran te interpretativno dokraja otvoren i komunikativan pjesnički univerzum. Jer upravo je o tome, jednom zasebnom svijetu, autonomnome stihovnom svemiru u ovoj knjizi riječ. A taj svijet i svemir, u ime i u bojama poezije od najrazličitijih tkiva izvezen, da stvar bude ljepša, počiva upravo na toj tek ovlaš spomenutoj riječi, riječi s velikim R. Jer riječ u poeziji, i ono od riječi sačinjeno – jezik i njegove bravure – isključivo se velikim slovom može i valja pisati. Riječ je to koja posjeduje začuđujući, čaroban transformativni potencijal, koja je u stanju preobraziti prostor i vrijeme, od dana učiniti godinu i od godine dan, od jedne jabuke svijet i od svijeta jabuku i u nju radosno zagristi – sve to u posvećenome činu čitanja. U Paljetkove nam je »poslove i dane«, dane čiji je posao prolazak, a posao je pjesnika i njegova čitatelja učiniti taj prolazak ljepšim, uroniti širom otvorenih očiju, širom raširenoga srca. Nagrada zasigurno neće izostati.

Natprosječno toplo vrijeme bilo je praćeno kasnojesenskim suncem. Ako tome dodamo podatak da je temperatura mora danas dosezala 20 Celzijevih stupnjeva, onda je jasno zašto kupanje u studenom više nije "vijest". hr Pošto se predlaže odvojeno reguliranje naplate naknade zbog zagušenja (novi članak 7.da, vidjeti gore), predlaže se i postupno ukidanje mogućnosti promjene naknada neovisne o prihodima s obzirom na doba dana, dan u tjednu ili godišnje doba (usp.

Ako je tog dana vani sunčano i toplo možete postaviti asocijacijsku pitalicu za godišnje doba ljeto. Pitalicu izgovarajte polako i jasno kako bi si dijete u glavi moglo predočiti ono što izgovarate, budite strpljivi i dajte mu vremena da razmisli. Tradicija »korigirana« epidemiološkim mjerama.

POVEZANE KNJIGE