Hipotireoza

Hipotireoza - Kusić | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kusić
DIMENZIJA
11,26 MB
NAZIV DATOTEKE
Hipotireoza.pdf
ISBN
1344371316985

OPIS

Navedena knjiga, zbornik radova, u sebi sadrži interdisciplinarna predavanja eminentnih hrvatskih stručnjaka s najrazličitijim temama vezanih uz hipotireozu: današnje viđenje hipotireoze, njezino značenje od novorođenačke do starije dobi te bazične, pedijatrijske, kirurške, metaboličke, terapijske i druge aspekte te bolesti/poremećaja. Hipotireoza je danas jedan od najznačajnijih, a često i neprepoznanih i podcijenjenjih kliničkih entiteta u tireoidologiji, koji zahvaća u sve većoj mjeri najaktivniji sloj stanovništa, pretežito žena u generativnoj dobi. Ova je tematika osobito važna i zanimljiva stručnjacima zbog svojega širokog dijapazona simptoma koji se kreću od jedva zamjetljivih do onih koji mogu onemogućiti normalan, produktivan i u konačnici kvalitetan život oboljele osobe. Težak nedostatak hormona štitnjače u trudnoći i perinatalnom razdoblju može biti uzrokom teških posljedica po majku i dijete, što je priznala i Svjetska zdravstvena organizacija u nekoliko svojih programa s ciljem iskorjenjivanja oštećenja mozga i kretenizma kod djece kao i povećane incidencije pobačaja, mrtvorođene i prijevremeno rođene djece u hipotireotičnih majki. Ovaj zbornik radova je stoga vrlo dobrodošao priručnik i praktično štivo za one koji su zainteresirani za problematiku hipotireoze; od studenata medicine i medicini srodnih struka kao pomoć u učenju i dopuna udžbenicima iz dotičnih predmeta, u poslijediplomskoj nastavi iz više specijalizacija (interne medicine, endokrinologije, nuklearne medicine, epidemiologije, ginekologije i brojnih drugih), liječnicima obiteljske medicine kojima može osvježiti znanje o ovoj čestoj problematici štitnjače s kojom se sve češće susreću u svojem svakodnevnom radu racionalizirajući time primjenu dijagnostičkih terapijskih postupaka, liječnicima specijalistima i supspecijalistima iz najrazličitijih grana medicine koji u ovom zborniku mogu naći recentne spoznaje o hipotireozi, kao i nove paradigme – domaće i svjetske smjernice i algoritme, koji se rabe u liječenju tog poremećaja. Budući da je ovo djelo didaktički kompetentno i sistematično pokriva cjelokupnu problematiku i dotiče sve aspekte hipotireoze, da je obogaćeno suvremenom stručnom literaturom, popraćeno tabelarnim i grafikonskim prikazima i tekstovnim tumačenjima, sve navedeno mu osigurava aktualnost kroz dulji niz godina.

Hormoni štitnjače igraju važne uloge u radu organizma, od regulacije energije do tjelesne temperature. Kada se ne proizvodi dovoljno hormona štitnjače, mnoge će se ... Nakon operativnog zahvata kod određenih bolesnika , iako nije odstranjena cijela štitnjača, može se nakon operacije javiti hipotireoza, tako da i oni moraju cijeli život nakon zahvata uzimati nadomjestak hormona štitnjače. Te promjene intenzivno osjećaju svi koji zbog života 'sto na sat' imaju poremećaje rada štitnjače, među kojima su najčešće hipertireoza (štitnjača izlučuje previše hormona) i hipotireoza (štitnjača izlučuje premalo hormona).

U određenom trenutku imuni sistem počne da proizvodi antitela (anti TPO i Anti Tg antitela) na spostvenu štitnu žlezdu. Hipotireoza je problem štitne žlezde izazvan nedovoljnim lučenjem njenih hormona. Hipotireoza je takođe veoma često stanje koje pogađa milione ljudi.

POVEZANE KNJIGE