Kraljević i prosjak

Kraljević i prosjak - Twain, Mark | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Twain, Mark
DIMENZIJA
8,95 MB
NAZIV DATOTEKE
Kraljević i prosjak.pdf
ISBN
4354598002672

OPIS

Edward i Tom se rađaju istoga dana. Kraljević je željeno dijete i svi mu se vesele, ali Tom je došao na svijet neželjen. Nekoliko godina kasnije, Tom upoznaje kraljevića. Edwarda privlači život prosjaka i oni se mijenjaju za odjeću. Bili su veoma slični tako da čak ni najbliži nisu primjetili razliku. Tom u dvorcu pokušava glumiti kraljevića ali mu ne uspijeva, pa su svi mislili da je poludio. Istovremeno Edward prolazi sve ono što je nekada prolazio Tom. Često dobiva batine i nailazi na probleme. Sprijateljio se s bivšim zatvorenikom Milesom, koji ga je zavolio i štitio. Edwardje uporno ponavljao da je on kraljević no nitko mu nije vjerovao, pa čak niti Miles. Provodeći život među siromašnim ljudima shvatio je njihove probleme i uvidio nehumanost koja se nad njim provodila, zahvaljujući okrutnoj vladavini njegova oca Henrika VIII. Edward saznaje za to i dolazi na dan krunidbe, koju želi spriječiti. Uz pomoć Toma dokazuje da je on pravi kralj. Milesa imenuju grofom, a Toma njegovog štićenikom. Za vrijeme svog kratkog vladanja kralj Edward je promijenio zakone i vladao na dobrobit svoga naroda.

Riječ je o povijesnoj fikciji u kojoj pratimo život dva dječaka, fizički identična, karakterno veoma slična, ali ipak s posve oprečnim životima i životnim navikama. Roman "Kraljević i prosjak" svjetski je poznati roman Marka Twaina koji je do danas stekao status klasika engleske, ali i svjetske književnosti. Sastoji se od 33 poglavlja i prologa.

studenoga 1835. Neko je vrijeme bio brodar na Mississipiju, kopač zlata, a bavio se i novinarstvom. Roman Kraljević i prosjak, od svog prvog izdanja 1882.

POVEZANE KNJIGE