Sve sretne obitelji

Sve sretne obitelji - Fuentes, Carlos | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Fuentes, Carlos
DIMENZIJA
3,93 MB
NAZIV DATOTEKE
Sve sretne obitelji.pdf
ISBN
1047337312354

OPIS

Pripovijesti Meksički pisac Carlos Fucntes (Panama, 1928.). koji je završio pravo na Mcksičkome nacionalnom autonomnom sveučilištu (l ‘NAM), jedan je od stupova latinsko-američkog boama. Njegovi prvi romani Najprozračniji kraj, 1959. i Smn Artemija Cruza, 1962. pretvorili su se u glavne odrednice hispanoameričke književnosti XX. stoljeća. Medu njegovim djelima ističu se i: Terra Nostra, 1975., Cristdbal Nonato. 1987., Godine s Laurom Diaz, 1999., Sve sretne obitelji, 2006. … Dobitnik je mnogih značajnih nagrada: Nagrada Rćmulo Gallcgos (1977.), Meksička nacionalna nagrada za književnost (1984.), Nagrada Cervantes (1992.) i Nagrada princ od Asturiasa za književnost (1994.) Sve sretne obitelji zbirka je pripovijedaka u kojima Fuentes opisuje život u suvremenom Meksiku. 1 u njoj se, već tradicionalno, ovaj vrsni književnik bavi svojom omiljenom temom — svojom zemljom. Na sličan način kao i u romanu Najprozračniji kraj u kojemu opisuje društveni život glavnoga grada — od načina života buržoazije, zatim malobrojni aristokracije do onoga proletarijata, tako i u ovome djelu donosi realno, iako ponekad parodirano svjedočanstvo. Sve su pripovijetke međusobno povezane jer se u njima opisuju obitelji u kojima je jedan njihov član na neki način nanio štetu drugima, a zatim se pokajao. Zapravo, svatko nanosi štetu drugima i samome sebi. Neke su pripovijesti humoristične, ali većina je tragična. Svaka završava pjesmom u kojoj se još jednom pod sjeća na Meksiko koji se nerado gleda. Tu su djeca koja prose na ulici, bolesna siročad, silovane kćeri, oštri suparnici na poslu i u ljubavi, trgovci drogom, bande koje harače po velikim američkim gradovima nakon što su napustile prašume Srednje Amerike. Knjiga Sve sretne obitelji zapravo je pripovjedna polifonija sukobljenih klasa u suvremenome Meksiku, ali i šire, u svijetu. U njoj sin diplomata koji je dugo živio izvan svoje zemlje na svoj već poznati, sjajan i simboličan način pronalazi ključ za rješavanje problema našega vremena, ne samo u Meksiku već i izvan njega. Samo je Carlos Fuentes mogao napisati ovakvo magično štivo posvećeno rodnoj zemlji.

Svaka priča završava pjesmom koja ima snažnu socijalnu notu. Govoreći o obiteljima veli, pak, da su sve sretne obitelji slične te pojašnjava i po čemu su slične: - U svojim postupcima i odlukama polaze od svojih osjećaja, prihvaćaju ih i koriste kao signale i putokaze. Sretna obitelj također ima krize i svađe.

Idite dalje bez obzira na sve. A gotovo uvijek je tako. Istina je da gotovo sve sretne obitelji imaju cmizdravu djecu, neuredne kuće, probleme s novcima i sve ostale izazove kojih se možete domisliti, ali je ključno da se svi članovi tih obitelji međusobno podržavaju i kada su vremena teška i kada nemaju problema. „Sve sretne obitelji" zbirka je pripovijedaka u kojima Fuentes opisuje život u suvremenom Meksiku.

POVEZANE KNJIGE