Arhitektonske kronike

Arhitektonske kronike - Odak, Tomislav | Bedriftsportalen.org Zadovoljstvo nam je predstaviti knjigu , koju je napisao . Preuzmite knjigu . u PDF, TXT, FB2 ili bilo kojem drugom mogućem formatu na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Odak, Tomislav
DIMENZIJA
11,8 MB
NAZIV DATOTEKE
Arhitektonske kronike.pdf
ISBN
6606952626287

OPIS

Odakov kritički diskurs utemeljen je u vrijednostima moderne, onakve kakvu je poznajemo iz prakse tzv. ´zagrebačke škole´ ili iz prenesenih spoznaja o djelima svjetski priznatih pojedinaca i škola. Iz te se perspektive razmatraju i promjene koje su nastale pojavom postmoderne arhitekture.U ovoj su knjizi sakupljeni gotovo svi članci objavljeni u prvom redu u časopisima ´Arhitektura´ i ´Čovjek i prostor´, a manjim dijelom u drugim stručnim publikacijama. Članci su složeni prema kronološkom redu u tri skupine po desetljetnoj raspodjeli. Tekstovi su mogli biti grupirani i prema vrstama (ogledi, kritike, prikazi, osvrti, sjećanja i intervjui itd.), ali je prevagnuo kronološki niz jer se pokazalo da se iz takvog poretka bolje mogu pratiti mijene djela i događaja koje su, promatrane unatrag, znale biti itekako dramatične. Odakov kritički diskurs utemeljen je u vrijednostima moderne, onakve kakvu je poznajemo iz prakse tzv. ´zagrebačke škole´ ili iz prenesenih spoznaja o djelima svjetski priznatih pojedinaca i škola. Iz te se perspektive razmatraju i promjene koje su nastale pojavom postmoderne arhitekture. Odakovi tekstovi reflektiraju domaću arhitektonsku praksu koja se s određenim vremenskim odmakom priklonila nastalim promjenama. Međutim, ti tekstovi nisu automatski i zagovornici tih promjena. Premda i sam sudionik iste prakse, Odak promatra izmijenjeno stanje s opreznom kritičnošću nastojeći da u tim novinama otkrije što je suštinsko u novoj arhitekturi, ono što je bit svake arhitekture. Studije, kritike i prikazi jasno svjedoče o neukorijenjenosti postmodernizama u našoj tradiciji, kako u domeni filozofije tako i u arhitektonskim postulatima koji su oduvijek bili prihvaćani bez vlastitih teorijskih doprinosa. Stoga je razumljiva suzdržanost kojom Odak opisuje zbivanja iz osamdesetih i s početka devedesetih kao i njegovi diskretni pogledi koji se okreću bližim susjedima gdje je nova praksa imala više smisla s više argumenata (Italija, Slovenija, Austrija, Njemačka). Ovi su tekstovi, čini se, jedina ozbiljna svjedočanstva o vremenu koje su svi jedva dočekali zaboraviti. S visoko postavljenim načelima i jasnim kriterijima Odak se s lakoćom nosi s ogromnim korpusom arhitektonske prakse iz tri desetljeća. Kao rijetko koji kritičar arhitekture on bez predrasuda ukazuje na negativne strane djela i ideja bilo kojeg autora, ne obazirući se na njegov stručni status i ugled, vodeći računa samo o suštinskom u arhitekturi, njezinim neprolaznim vrijednostima. (urednička bilješka Vladimira Mattionija) Tomislav Odak (1941.-2009.) objavljivao je tekstove u arhitektonskoj publicistici od početka 1980-tih godina. Član redakcije časopisa ´Čovjek i prostor´ postao je 1984., a urednik ´Arhitekture´ 1990. godine. Gotovo tri desetljeća redovito je objavljivao članke, studije i kritike što ga je promoviralo u zapaženog kroničara razdoblja koje je bilo opterećeno velikim

Godišnja nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje u oblikovanju i unutarnjem uređenju dodijeljena je skupini autora "3 LHD" za projekt ... Arhitektonske politike su dio ukupne politike Drţave, kojim se iskazuje opći interes za kvalitetu sveukupnog prostora, te kao takve trebaju postati katalizator procesa odrţivog razvoja i unapreĊenja oblikovnih vrijednosti utemeljenih u graditeljskim posebnostima, zaštiti zdravlja, Godišnja nagrada "Neven Šegvić" za najuspješniji publicistički, kritički i teorijski rad u arhitekturi i urbanizmu uručena je Tomislavu Odaku za "Arhitektonske kronike". Godišnja nagrada "Bernardo Bernardi" za najuspješnije ostvarenje u oblikovanju i unutarnjem uređenju dodijeljena je skupini autora "3 LHD" za projekt ... - 30 izabranih autorskih tekstova o hrvatskoj i svjetskoj arhitekturi objavljenih u časopisu 'Vijenac' u formi arhitektonskih kritika i prikaza u rubrici Likovna umjetnost (2010.-2013.) te u redovitoj kolumni [Kon]Tekst arhitekture koja ima karakter cjelovite arhitektonske kronike (2014.). Arhitektonske kronike.

Arhitektonski fakultet u Zagrebu završio je 1964. Magistrirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu 1982. Pogledajte stručne knjige iz kategorije Arhitektura - Arhitekti.

POVEZANE KNJIGE