Meditacije

Meditacije - Aurelije, Marko | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Aurelije, Marko
DIMENZIJA
7,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Meditacije.pdf
ISBN
1795582057744

OPIS

Marko Aurelije, poznat i kao ‘car-filozof’, pred kraj života zapisao je zbirku svojih misli, naslovljenu izvorno ‘Samome sebi’, danas poznatiju kao Meditacije ili Misli. Taj njegov dnevnik svojevrsna je introspekcija, ali i pomoć samome sebi, no danas ta knjižica ostaje kao dragocjeno filozofsko blago u kojem možemo naći utjehu, motivaciju i pomoć. U Meditacijama nema naznaka formalne funkcije Aurelija; ne spominju se aktualna državna pitanja, politički protivnici i generali, niti se navode pobjede nad barbarskim plemenima ili opisi utišanih pobuna. Umjesto toga, Meditacije nude jedinstven i rijetko viđen, introspektivan tekst, sastavljen u obliku kratkih osvrta i aforizama o pitanjima poput prirode dobra i zla, održavanja vrline, uređenja svijeta kao cjeline i nadilaženja svih vrsta strahova. Ranjiv i samokritičan, ali u isto vrijeme odvažan i beskrajno iskren, Aurelije podsjeća samoga sebe i pruža si vodstvo karakteristično stoičkim načelima, s ciljem ostvarivanja vizije boljeg i zadovoljnijeg sebstva. Čitajući Meditacije, čitatelj dobiva jedinstven uvid u plemenitu borbu ljudskog bića sa samim sobom, u svrhu postizanja ideala vrline, mirne duše i snažnog razuma, a samim time i neprocjenjivu priliku primijeniti Aurelijeve savjete na svoj vlastiti put prema osobnom boljitku. Utoliko, Meditacije predstavljaju uistinu unikatno djelo književnosti, kako iz filozofske tako i iz doživljajne perspektive čitanja intimnih misli najmoćnijeg čovjeka svoga vremena. (iz predgovora Davida Pejića)

Mnogo mi pomaže da promijenim tačku gledišta i objektivnije sagledam neku situaciju, pa u skladu s tim, da postupim drugačije, nego što sam to činila ranije u istim i sličnim situacijama. Ako ste među onima kojima klasično meditiranje 'ne ide', isprobajte meditacije u kojima se pleše, skakuće, viče, lupa... Primjenjuju ih mnogi stručnjaci iz područja psihologije, možda otkrijete da odgovaraju i vama MEDITACIJE.

Primjerice, ako imate problema s napetošću, onda je za vas idealna meditacija skeniranja tijela Vježbanje meditacije može vam pomoći da se usredotočite i osjećate više povezanima sa sadašnjim trenutkom. Pritom ... Osim toga, tijelo za vrijeme meditacije izlučuje hormone sreće, koji će se, kratkoročno gledano, pobrinuti za dobro raspoloženje, a to vas dugoročno može i zaštititi od depresije.

POVEZANE KNJIGE