Od Tina do strijele

Od Tina do strijele - Gregurić, Boris | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Gregurić, Boris
DIMENZIJA
12,31 MB
NAZIV DATOTEKE
Od Tina do strijele.pdf
ISBN
2994484327430

OPIS

Od Tina do strijeleIzrada oklopnih vozila u Hrvatskoj 1991. – 1995. Knjiga Od Tina do Strijele: izrada oklopnih vozila u Hrvatskoj 1991.-1995. Borisa Gregurića i Zlatka Ivkovića (464 str.) cjelovit je pregled izrade oklopnih vozila na tlu Hrvatske tijekom Domovinskog rata, od kamiona i manjih vozila provizorno oklopljivanih tijekom ljeta i jeseni 1991. godine do razvoja složenih borbenih vozila vlastite konstrukcije i njihova uvođenja u serijsku proizvodnju. Autori su se koristili objavljenom literaturom (140 knjiga i znanstvenih članaka, 52 časopisa), periodikom, službenim i pravnim dokumentima, neobjavljenom građom (izvorni rukopis, video-zapisi) te su sami proveli vrlo obimna terenska istraživanja i razgovore s osobama koje su izrađivale i koristile oklopna vozila tijekom Domovinskog rata. Tako su nastali memoarski zapisi koji su poslužili kao podloga ove knjige. Knjiga se sastoji od Proslova, Uvodnih napomena, četrnaest tematskih cjelina – poglavlja, a na kraju knjige vrlo su obimni prilozi među kojima se ističe popis osoba koje su izrađivale oklopna vozila tijekom Domovinskoga rata. Knjiga započinje analizom okolnosti u kojima su vozila nastajala i tehničkih mogućnosti za njihovu izvedbu, uz osvrt na psihološki i borbeni značaj u početku rata, nastavlja se pregledom prepravaka individualnih vozila u pojedinim hrvatskim regijama i/ili bojištima 1991.-1995. (Dalmacija, Banovina, Istočna Slavonija, zapadnoslavonsko bojište, Kordun, riječko područje, sjeverozapadna Hrvatska) i pregledom izrade specijaliziranih oklopnih sredstava, a zaključuje ga dio o pokretanju i razvoju serijske proizvodnje. Posebice zanimljivo je poglavlje “Krajina Ekspres” koje obrađuje izradu i korištenje oklopnog vlaka pobunjenih Srba u Dalmaciji i Lici. Knjiga je ilustrirana sa 70 grafičkih prikaza iz izvorne dokumentacije, u rasponu od ručnih idejnih skica i radioničkih crteža do izvedbenih nacrta, te s oko 850 fotografija. Knjiga završava prikazom trenutačnoga statusa sačuvanih oklopnih sredstava te popisom svih sudionika izrade improviziranih vozila.

NAPOMENA: Ako želite kupiti zračno oružje, poslat ćemo Vam "UPUTU ZA KUPOVINU". Od povijesti nastanka svijeta do moderne povijesti. Pronađite naslove za sebe.

godine odlukom Predsjedništva Zajednice sveučilišta s temeljnim ciljem da bude nakladnički servis svih hrvatskih sveučilišta, znanstvenih, obrazovnih i kulturnih institucija te pojedinaca u Republici Hrvatskoj. Od kalvarije do pakla AGM: Zagreb, 1998 Boris Gregurić Od Tina do Strijele Hrvatska sveučilišna naklada: Zagreb, 2019 Dubravko Horvatić Od Tuđmana do tuđinaca K. Krešimir: Zagreb, 2002 Luka Marković Od Vukovara do Orašja Novu knjigu s tematikom Domovinskog rata Od Tina do Strijele - Izrada oklopnih vozila u Hrvatskoj 1991.

POVEZANE KNJIGE