Čudovište

Čudovište - Slamnig, Davor | Bedriftsportalen.org Pročitajte knjigu izravno u pregledniku. Preuzmite knjigu u PDF, TXT, FB2 formatu na svoj pametni telefon. I još mnogo togabedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Slamnig, Davor
DIMENZIJA
3,27 MB
NAZIV DATOTEKE
Čudovište.pdf
ISBN
5251471245702

OPIS

Čudovište Davor je Slamnig (1956.) zbirku priča Čudovište prvi put objavio 1980. godine u izdanju CDD-a. Knjiga je ubrzo po objavi stekla kultni status, a njezina je autora prometnula u jednog od najutjecajnijih autora kratke priče osamdesetih… U Slamnigovim pričama šankovi oživljavaju i žderu šankerice, kreveti prijete progutati ljubavnike, a partvišima izrastaju zubi – nije bilo lako voljeti u osamdesetima, ali se moglo voditi ljubav kroz prostor/vrijeme, s pomoću glazbe. Mnoge priče govore upravo o ljubavi koja je u Slamnigovoj verziji i lijepa i tužna, premošćuje vrijeme i izaziva egzistencijalne potrese, dirljivo je romantična (Cajger na cajgeru) i brutalno realistična (Neobično lijepa misao). Pored muško-ženskih odnosa, autor se bavi i banana-traumama iz djetinjstva, krizama identiteta, razlikovanjem sebe od drugoga, glazbom koja magično manipulira stvarnošću, ponekad miješa poeziju i prozu kao pivo i lozovaču („efekt je snažan, ali nezdrav“), a sve je to uronjeno u humor čiji je smisao „u tome da se neka neugodna istina izreče i da onda ljudi shvate da se ona tiče i njih“… Čudovište je u mnogo čemu demonstracija spisateljske moći, gladi za svijetom i ludičke znatiželje. U ovih četredeset godina nije ostarjelo ni dana! – iz pogovora Tanje Tolić

Neki su, poput Drage, otrčali u trgovine i kupili enormne količine toaletnog papira, drugi su zaključili kako je riječ o zavjeri, treći su se prepali i ... Napustili smo bolnicu vjerujući da se taj nesretni napad neće ponoviti. Situacija se neko vrijeme primirila, a onda se s njezinih šest mjeseci vratilo to čudovište.

Od malena seksualno zlostavljana, neobrazovana, jedini izvor prihoda našla je u prostitucija s kojom se počela baviti već kao dijete s 9 godina. čȕdovīšte sr DEFINICIJA 1. biće iz priče, filma itd.

POVEZANE KNJIGE