Panonski diptih

Panonski diptih - Kekanović, Drago | Bedriftsportalen.org PDF, TXT, FB2. ePUB. MOBI. Knjiga je napisana 2021. Potražite knjige na bedriftsportalen.org.

INFORMACIJA

AUTOR
Kekanović, Drago
DIMENZIJA
5,57 MB
NAZIV DATOTEKE
Panonski diptih.pdf
ISBN
4567213600615

OPIS

Panonski diptih Panonski diptih predstavlja središnje djelo proznog opusa Drage Kekanovića. Prvo izdanje knjige zamele su predratne i ratne godine i ona danas izlazi kao iznova otkrivena literarno snažna poveznica prošlosti i neposredne budućnosti. Priča je to o dvije i pol generacije slavonskih buntovnika, onih iz 1941., 1948. i 1968. godine, priča o selima zapadne Slavonije, njihovom životu i nestajanju. O autoru…Kekanović, Drago, hrvatski književnik (Bratuljevci kraj Požege, 16. VIII. 1947). Studij jugoslavistike i komparativne književnosti završio na Filozofskome fakultetu u Zagrebu 1971. Uređivao je Studentski list, Polet i Prolog te bio urednik izdavačke djelatnosti u Prosvjeti. Od 1985. zaposlen je kao dramaturg u Dramskome programu Hrvatske televizije. Prva mu je knjiga zbirka pjesama Svjetlost šuma (1965). U proznoj knjizi Mehanika noći, spisi (1971) predstavio se kao pripovjedač zaokupljen zavičajnom tematikom. U njegovoj su prozi česte montaže i smjene pripovjedačkih gledišta. Romani Potomak sjena (1978), Ivanjska noć (1985) i Riblja staza (1997) čine slavonsku trilogiju, u kojoj su likovi predstavljeni kao žrtve i zarobljenici ponavljajuće povijesti. Slične su tematike i dvije pripovijesti objelodanjene u knjizi Panonski diptih (1989). U romanu Američki sladoled (1997) tematizirao je povijest zagrebačkih Srba unutar dvjesto godina. Kratkoj prozi vratio se knjigom Na nebu i druge priče (2002). U romanu Veprovo srce (2012) tematizira raspad Jugoslavije i sudbinu slavonskih Srba. Autor je i nekoliko dramskih tekstova, radijskih i televizijskih drama i serija, dramatizacija, a piše i feljtone, kazališne, filmske i književne kritike.

- potpis autora opširnije: meki uvez - 196 stranica Drago Kekanović (Bratuljevci, Požega, 1947.), književnik.. Školovao se u Lučincima, Požegi i Osijeku, gdje je završio srednju tehničku školu arhitektonsko-građevinskog smjera, te u Zagrebu, gdje je diplomirao na Filozofskom fakultetu, grupe Jugoslavenski jezici i književnost i Komparativna književnost.Od 1985.

Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Diptih su slike ili reljefi, sastavljeni iz dva dijela, koji se često koriste za ukras oltara.Izraz diptih se može koristiti i za dvije slike koje nisu fizički povezane ali pripadaju jedna drugoj prema naslikanim motivima i zamišljene su kao jedna cjelina.Etimološki diptih dolazi iz grčkog di'ptychon, što znači "dupla slika".Tijekom antičkog perioda, diptih je korišten kao sklopive ... diptih (grčki δίπτυχος: dvostruko složen).. 1.

POVEZANE KNJIGE